Hlavní obsah
Online

Očekávaný triumf. Babiše znovu zvolili šéfem ANO. Ztratil ale šest procent

Přenos ze sněmu hnutí ANO na pražském Chodově.Video: hnutí ANO

 

Reklama

aktualizováno •

Dění na sněmu hnutí ANO jsme sledovali v online reportáži. Předsedou se stal Andrej Babiš, prvním místopředsedou Karel Havlíček.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Andrej Babiš obhájil funkci předsedy hnutí ANO, neměl protikandidáta. „Pro mě je to naposledy, co kandiduji na předsedu,“ řekl na sněmu Babiš. „V roce 2024 si musíte zvolit nového předsedu, který se stane novou tváří a novým lídrem našeho hnutí a povede hnutí ANO do dalších sněmovních voleb 2025.“

- Babiš zatím neřekne, zda bude kandidovat na začátku příštího roku v prezidentské volbě. Definitivně se plánuje vyjádřit v září, protože se jedná o nejzazší možný termín. ANO podle něj musí v každém případě postavit kvalitního kandidáta.

- 1. místopředsedou se stal bývalý „superministr“ Karel Havlíček, který do strany vstoupil teprve po loňských volbách. Nominace měla i šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová, o funkci se ale neucházela. Předseda strany ji nedávno kritizoval kvůli kauze fotografií placených z rozpočtu Ministerstva financí.

- Výrazná postava hnutí, Jaroslav Faltýnek, se v emotivním projevu vzdal kandidatury na místopředsedu. Poté daroval Babišovi obraz, který namaloval. Vzápětí se kandidatury vzdala i Jana Mračková Vildumetzová. Místopředsedy ANO sněm nakonec zvolil Schillerovou, Vondráčka, Brabce a Vondráka.

  • Ovčáček: Zeman pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení předsedou ANO

  • ANO zvolilo členy svých komisí. Sněm strany končí

    Delegáti ANO zvolili členy Rozhodčí a smírčí komise i členy Kontrolní komise. Celostátní sněm hnutí ANO tím končí, na programu totiž není jiný bod. Do závěrečné diskuze se ani nikdo z delegátů nepřihlásil.

  • Delegáti hnutí ANO zvolili nové předsednictvo

    Do předsednictva hnutí ANO kandidovali Jaroslav Bžoch, Radim Holiš, David Kasal, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk, Jana Pastuchová, Jan Volný a Jana Mračková Vildumetzová. Všichni navržení byli zvoleni.

    Josef Bělica, Zuzana Ožanová a Josef Kott se kandidatury před volbou vzdali. „Za nás region se již stal místopředsedou hnutí skvělý Ivo Vondrák, proto se kandidatury vzdávám,“ řekla Ožanová z Moravskoslezského kraje.

  • Kdo by mohl nahradit Babiše? Lídr ANO nechce předjímat

    Andrej Babiš nechtěl odpovědět na otázku, koho by rád za dva roky viděl jako svého nástupce v čele hnutí ANO. „Pokračovatele si zvolí hnutí ANO v tajné volbě na příštím sněmu,“ uvedl. Odbyl i otázky týkající se prezidentské kandidatury. Na dotaz Seznam Zpráv, proč chce případnou kandidaturu oznámit až v září, uvedl, že září je nejzazší termín.

  • Všichni místopředsedové byli zvoleni v prvním kole

    Volba místopředsedů, 1. kolo: 93 delegátů, 0 neplatně hlasujících:

    Brabec - pro 80, proti 4, zdrželo se 9, zvolen

    Schillerová - pro 74, proti 2, zdrželo se 17, zvolena

    Vondráček - pro 77, proti 4, zdrželo se 12, zvolen

    Vondrák - pro 81, proti 2, zdrželo se 10, zvolen

    Všichni zvoleni v prvním kole.

  • Brabec vtipkuje, v Laosu mu prý říkali „Rišár“

    Řídící sjezdu Richard Brabec se stále pokouší o vtipná intermezza. Jednoho se dopustil před kandidátským projevem Radka Vondráčka, který chce obhájit post místopředsedy hnutí. „Někdy si nechte říct, jak mě představil v Laosu, kde jsme byli reprezentovat Českou republiku. Od té doby u mě má malý vroubek,“ rozesmál se Brabec. „Říkali mu tam ‚Rišárd Babec‘,“ doplnil ho Vondráček. Ani on nevynechal rýpnutí do současného vedení země. „Já bych tam v tom vedení, které tam teď je, ani nebyl šťastný,“ řekl k vedení Poslanecké sněmovny, v jejímž čele uplynulé čtyři roky seděl.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Richard Brabec zcela vpravo.

  • Novou vládu kritizuje i Schillerová

    Zatím všechny projevy kandidátů obsahují kritiku současné vládní koalice. Nevyhnula se jí ani kandidátka na místopředsedkyni Alena Schillerová. „My máme 72 poslanců, to je už nějaká síla. Vládnoucí koalice by si měla uvědomit, že nás nemůže jen válcovat, ale musí s námi mluvit,“ uvedla. Pochválila poslance také za 23hodinovou schůzi při vyslovování důvěry. „Každý z našich poslanců měl co říct.“

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Schillerová na sněmu.

  • Kandidatury se vzdala i Jana Mračková Vildumetzová

    Kandidatury se vzdala i Jana Mračková Vildumetzová. Odůvodnila to svým postem v předsednictvu Poslanecké sněmovny. „V týmu je síla a tým málokdo porazí. Naši protivníci by byli velmi rádi, abychom v budoucnosti týmem nebyli, a snažit se o to budou. My na to musíme myslet. Protože když to zvládneme, tak nás nikdo neporazí,“ uvedla.

  • Emotivní Faltýnek dal Babišovi svůj obraz

    „Protože budu mít teď víc času, chci více malovat. A už jsem začal. Jednu z prvních věcí bych chtěl věnovat jako poděkování panu předsedovi,“ řekl viditelně dojatý Faltýnek. Objal Babiše a daroval mu obraz.

  • Faltýnek se vzdal kandidatury

    Po dlouhém proslovu, kde děkoval kolegům a bilancoval své působení v Poslanecké sněmovně, se Jaroslav Faltýnek rozhodl, že na místopředsedu už kandidovat nebude. „Myslím, že 10 let je tak akorát. Já znám předsedu už strašně dlouho a pořád jsem nepřišel na jednu věc, kde v sobě bere tu sílu. Já už jí ale tolik nemám, a to jsem mladší,“ uvedl Faltýnek a rozhodl se požádat o podporu pro jiné kolegy - Richarda Brabce a Radka Vondráčka, jako zástupců lidí z bývalého vedení, ale také pro „novou krev“, a to Alenu Schillerovou a Ivo Vondráka. „To je můj názor, který vychází z mé osobní zkušenosti s těmito kolegy.“

  • Kdo je nominován na místopředsedy

    Nominace na místopředsedy hnutí získali poslanci Richard Brabec, Jaroslav Faltýnek, Karel Havlíček, Alena Schillerová, Jana Mračková Vildumetzová, Ivo Vondrák a Radek Vondráček. Nominaci získal také ostravský primátor Tomáš Macura, který však nominaci nepřijal. Nominace propadá i Karlu Havlíčkovi, který se před chvílí stal prvním místopředsedou.

  • Havlíček byl zvolen místopředsedou, dostal 88 % hlasů

    Jak dopadlo hlasování pro Havlíčka: hlasovalo 93 delegátů, 10 se zdrželo, proti 1, pro 82. Celkem Havlíček dostal 88 procent.

  • Nepřijal jsem nabídky z byznysu, chci pracovat pro ANO, tvrdí Havlíček

    „Ani jednou jsme nepodlehli klientelismu, všechny kmotry a šíbry jsme odřezávali,“ řekl ve svém projevu Havlíček. „Bohužel jsme museli udělat řadu drastických rozhodnutí, což znamenalo, že podnikatelé i obyvatelé byli frustrováni. Obracelo se to proti vládám všude, i proti nám. ‚Oběhala‘ nás pětikoalice, i proto, že byla čerstvá, kritizovala, měla podporu médií, a my jsme po těch letech byli částečně unavení. I když jsme volební bitvu prohráli, odešli jsme středem hřiště jako sebevědomé hnutí, které je dnes nejsilnějším v České republice, i ve smyslu reálných volebních výsledků. Podle toho se takto sebevědomě chováme. Nemůžeme se nechat tlačit do kouta a stát někde s čepicí v ruce. V době krize jsem se rozhodl kandidovat do Sněmovny – že si nechám vystavit vysvědčení, že půjdeme do jámy lvové – ve středních Čechách, což není pro hnutí ANO jednoduchý region. Když jsme se po volbách odebrali do opozice, rozhodl jsem se, že vstoupím do ANO, abych ukázal, že si to dokážeme odpracovat, že se nevzdáváme. Rozhodl jsem se, že nepřijmu žádnou nabídku do byznysu nebo do akademické sféry, ale že se naplno budu věnovat práci v hnutí ANO. Jsem připraven pomoct Aleně Schillerové v Parlamentu, připraven pomoct předsedovi Babišovi. Jsem člověk protržně orientovaný s určitou sociální kontrolkou, který přišel z podnikání.“

  • Ani Havlíček nemá protikandidáta

    Také na 1. místopředsedu hnutí je pouze jeden kandidát. Je jím Karel Havlíček. Nominace původně získala i Alena Schillerová, ta však s nominací nesouhlasila. Nyní má kandidátský projev Havliček, bývalý vicepremiér v Babišově vládě. Do ANO vstoupil teprve 19. října 2021. Náplní jeho kandidátského projevu je opět covid.

  • Fiala pogratuloval Babišovi

    „Gratuluji Andreji Babišovi ke znovuzvolení předsedou hnutí ANO. Doufám, že jeho slova o konstruktivní opozici nezůstanou jen na papíře,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

  • Babiš jasně zvolen šéfem ANO, pohoršil si ale o šest procent

    Výsledky hlasování 1. kola: 95 přítomných delegátů, 0 neplatně hlasujících, 13 se jich zdrželo, 6 proti, pro 76. Babiš je znovu předsedou hnutí ANO.

    Babiš dostal 80 procent, v roce 2019 to bylo 86,5 procent.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš po zvolení předsedou.

Reklama

Hlavní zprávy