Hlavní obsah

Opozice ve Sněmovně narazila, nevyšla jí ani jedna mimořádná schůze

Foto: Poslanecká sněmovna

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Opozici se dnes ve Sněmovně nepodařilo prosadit ani jednu ze čtyř odpoledních mimořádných schůzí, které navrhovala. Sněmovní většina ani v jednom případě nepodpořila schválení programu a schůze se tak nekonaly.

Článek

Nejdříve se poslanci opět neposunuli v projednání novely zákona o České televizi a Českém rozhlase. Třetí čtení zákona začalo v 9 hodin, zákon však opět dlouhými projevy obstruovali opoziční poslanci z ANO a SPD. Diskutovali čtyři hodiny a nakonec schůzi přerušilo hnutí SPD, které si vzalo přestávku na poradu klubu.

Jednání Poslanecké sněmovny pokračovalo od 15 hodin hned čtyřmi po sobě jdoucími mimořádnými schůzemi svolanými opozicí.

Opoziční ANO chtělo dnes debatovat o cenách potravin, o svém návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku, o situaci v České poště nebo k připravované emisní normě Euro 7, u které opoziční řečníci varovali před dopady normy například na dostupnost aut nebo na automobilový průmysl a na něj navázaná pracovní místa. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) opakovaně zdůraznil, že s normou nesouhlasí ani česká vláda.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová po hlasování obvinila vládní koalici, že jí zmíněné problémy nezajímají. „Vás to prostě nezajímá,“ prohlásila. Dodala, že už v pátek se bude ANO snažit tato témata dostat na program řádné schůze.

Zamítnutím návrhu programu mimořádné schůze k normě Euro 7 skončilo středeční jednání Sněmovny. Ve čtvrtek se poslanci spolu se senátory sejdou na inauguraci nového prezidenta Petra Pavla. Jednání Sněmovny bude pokračovat v pátek.

Střídání u dětí?

V 15 hodin poslanci opět projednávali návrh poslanců ANO týkající se novely zákona o státní sociální podpoře. Návrhem chtějí zvýšit rodičovský příspěvek z 300 tisíc na 400 tisíc korun a také zajistit jeho pravidelnou valorizaci podle inflace.

Poslanec a předkladatel Aleše Juchelka (ANO) návrh nabízí i jako „nosič“ pro rychlé projednání změny u rodičovského příspěvku, pokud by koaliční poslanci měli zájem dávku navýšit o jinou sumu. Připomněl, že se pro navýšení o 50 tisíc korun vyslovil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Místopředsedkyně sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) během schůze připustila, že vládní koalice u rodičovského příspěvku o automatickém valorizačním mechanismu uvažuje. Ovšem jiném, než je u projednávaného opozičního návrhu, který vychází z navyšování mimořádných důchodů.

„Valorizační mechanismus, který se připraví a na kterým se dohodne v rámci koalice, by měl zafungoval v období nízké inflace i v období, kdy je inflace vysoká. To bohužel tento návrh nesplňuje,“ uvedla.

Juchelka zase zmínil, že bude velmi bedlivě sledovat diskuzi o tom, že by se rodiče dětí měli na rodičovské vystřídat, jak o tom tento týden informovaly Seznam Zprávy.

„Je pro nás důležité, aby se v žádném případě nezasahovalo do svobody rodin. Aby do toho nekafraly další omezení, typu otcovská, nebo že by se penalizovalo například to, že by se rodiče nevystřídali. Každá rodina je svobodná jednotka,“ ohradil se proti této myšlence, která vychází ze směrnice EU, kterou musí Česká republika implementovat, poslanec Juchelka.

Socioložka Alena Křížková ze Sociologického ústavu Akademie věd přitom pro Seznam Zprávy uvedla, že jsme jedna z posledních evropských zemí, kde ještě nedošlo k motivaci otců, aby využili část rodičovské.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme výroky poslanců.

Reklama

Doporučované