Hlavní obsah

Začneme to rychle řešit, reaguje Fiala na Kličkovu žádost o pomoc

Foto: Seznam Zprávy

Petr Fiala během jednání v Kyjevě.

Reklama

aktualizováno •

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko požádal v dnešním rozhovoru pro Seznam Zprávy, aby Česko poslalo požární žebříky nebo dýchací masky. Premiér Petr Fiala ujistil, že i tyto věci se Česko pokusí zajistit.

Článek

„Reagujeme na potřeby a požadavky ukrajinské strany průběžně a snažíme se pomoc posílat tak, aby to odpovídalo tomu, co skutečně potřebují. Nepochybně i toto začneme rychle řešit,“ uvedl Fiala na dotaz redakce.

Vysvětlil, že ať už se jedná o humanitární či vojenskou pomoc, tak se vždy čeká na zpravidla velmi konkrétní požadavky od ukrajinské strany, aby se tam neposílaly zbytečnosti. „A pokud jsme schopni, tak se je snažíme naplnit,“ dodal.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko v rozhovoru pro Seznam Zprávy poděkoval za dosavadní českou pomoc a popsal, co by aktuálně nejvíce potřebovali:

„Potřebujeme vysokozdvižné požární žebříky na záchranu lidí ve výškových budovách. Aby se tam dostali hasiči a mohli hasit. Potřebujeme technickou podporu, speciální masky proti kouři. Potřebujeme humanitární pomoc,“ vyjmenoval. Požádal také o jednotu, která je podle něj klíčem k zastavení války.

Ocenil i cestu premiéra Petra Fialy přímo do srdce Ukrajiny. „Bylo to velmi důležité a děkujeme za to z hloubi srdce. Návštěva v Kyjevě byla velmi důležitým signálem ukrajinským občanům, že naši přátelé jsou s námi. Jednota je klíč k zastavení války i ke svobodě,“ řekl Kličko k cestě Fialy a jeho polského a slovinského protějšku do Kyjeva.

Redaktoři s ním mluvili ve čtvrtek dopoledne přes Skype přímo z ukrajinské metropole.

Poslechněte si část rozhovoru.Video: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Odměna může pomoc zvýšit ochotu Čechů ubytovávat uprchlíky

Premiér Petr Fiala během čtvrtečního odpoledne po prohlídce Jihlavského krajského asistenčního centra pomoci uvedl, že Česká republika už překročila původní odhady 250 tisíc uprchlíků, kterým je možné poskytnout azyl s dostatečným komfortem, ale i nadále se země zvládá o příchozí uprchlíky postarat.

Plán na vybudování a hledání nových ubytovacích kapacit podle premiéra představuje kombinace možného. „Musíme využít všechny kapacity, ať už krajské, obecní nebo ubytování u těch, kteří poskytují ubytovací služby. Vedle toho je potřeba využít občanů, kteří chtějí poskytnout ubytování ve svých domech a bytech,“ zdůraznil Petr Fiala s tím, že vládou schválená finanční podpora tři tisíce korun na osobu na měsíc může výrazně pomoci ochotě občanů se zapojit.

„To, že se vláda rozhodla, že budou finančně motivovat majitele bytů a domů, to je úplně zásadní. Při té částce tři tisíce korun je to ekonomicky zajímavé. Mohlo by to zafungovat,“ doufá i Vítězslav Schrek, hejtman kraje Vysočina (ODS).

„Nemusí to stačit, víme, že to nemusí stačit, protože nevím, jak dlouho bude trvat válka a jaký bude mít rozměr, jak bude brutální ruská agrese. Musíme počítat i s variantou, i když to nechceme, nějaké humanitární základny,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované