Hlavní obsah

Zeman pod palbou kritiky: „Na Hradě se zbláznili.“ „Někteří jsou si rovnější“

Foto: ČTK

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák (vlevo) a prezident Miloš Zeman pokřtili 19. listopadu 2018 v Lánech knihu Lánská obora v proměnách času.

Reklama

aktualizováno •

Politici odsuzují, že prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

Článek

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se jedná ze strany prezidenta Miloše Zemana o formu protekce a pozastavuje se také nad tím, jak rychle byla udělena.

„Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena,“ napsal Rakušan v SMS zprávě.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci řekl, že se podle něj jedná o další pozoruhodnou změnu názorů prezidenta Zemana. Odkazoval tak na pravidla, která si prezident v minulosti pro udílení milostí sám nastavil. A nyní je opět porušil.

S postupem prezidenta ohledně udělení milosti nesouhlasí také šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pokud je nakládáno s takovým instrumentem, jako je milost, pro omilostnění nejbližšího spolupracovníka, navíc v takto rychlém čase po jeho odsouzení, tak to zapadá do modus operandi pana prezidenta, který se vyhýbal omluvám a podobně. Určité pohrdání právním státem a justicí, ve své podstatě to zapadá do tohoto schématu. Už to pro nás možná není až tak šokující a překvapivé, snad se dočkáme toho, že se stát příští rok navrátí ke standardům, které bychom si představovali. Miloše Zemana bude soudit historie,“ reagovala předsedkyně dolní komory.

Rozhodnutí prezidenta ostře kritizuje také ministr práce a sociálních věcí (KDU-ČSL) Marian Jurečka. „Všichni jsou si rovni, ale někteří si jsou očividně rovnější. To se to dělají šmeliny, když váš šéf je prezident, co vám dá milost. Slovy klasika: Chce se mi zvracet,“ napsal ministr Jurečka.

Senátor Pavel Fischer doslova řekl, že se na Pražském hradě zbláznili.

„Miloš Zeman je pod přímým vlivem kriminálního prostředí. Na Hradě se zbláznili. Skartovali další tajné dokumenty, manipulují s veřejnými zakázkami a beztrestně jedou dál,“ napsal Fischer na svém twitteru.

Ústavní právník: Není, kdo by mohl milost napadnout

Udělenou milost v rozhovoru komentuje vedoucí Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Marek Antoš.

Je udělená milost v souladu s Ústavou?

Z hlediska dikce Ústavy je to určitě krok, který je v mezích pravomoci prezidenta republiky, ale pochopitelně to považuji za mimořádně nešťastné použití této pravomoci. A to ze dvou důvodů. Zaprvé, protože se nelze vyhnout pocitu, že důvodem je to, že jde o úředníka blízkého hlavě státu, a to pak zavání zneužitím milosti ve prospěch blízkého člověka. Tak by se milost používat neměla. Zadruhé, je to zjevně i v ostrém rozporu s předchozími prohlášeními prezidenta Zemana, jak on sám cítí pravomoc udělovat milosti a v jakých případech ji hodlá používat.

Lze toto napadnou u soudu?

Myslím si, že není nikdo, kdo mi by mohl napadat tu konkrétní milost prezidenta republiky té konkrétní osobě. Milost byla udělena a nevidím cestu k tomu, jak by to mohlo být zpochybněno.

Musel ji kontrasignoval premiér?

Nikoliv, v této fázi jde už o samostatnou pravomoc prezidenta republiky. Ústava rozlišuje několik forem milosti. Zaprvé jde o takzvanou abolici, to znamená, že je možné zastavit běžící trestní řízení nebo nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, a tam je nezbytná kontrasignace předsedy vlády. Ale tady jsme už o stupeň dál, tady už trestní řízení skončilo tím, že bylo zamítnuto odvolání pana Baláka, rozsudek, který ho shledal vinným z trestného činu a rozhodl o uložení trestu, se stal pravomocným. Prezident republiky využívá své pravomoci odpouštět nebo zmírňovat tresty a tato pravomoc kontrasignovaná není.

Kritický je také šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Zeman ve funkci prezidenta totálně selhal. Nejdřív sloužil Rusku a Číně, pak očerňoval tajné služby a teď omilostňuje za korupci. Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd. Dokud nevyklidí tito lidé Hrad, tak by tam neměla jít ani koruna z veřejného rozpočtu, protože je velké riziko, že se opět rozkrade,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Pro milost nemá pochopení ani předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Z dnešní milosti pana prezidenta nemám vůbec dobrý pocit. Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem. Prezident má sice na takové rozhodnutí právo, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to i důvěru ve spravedlnost,“ napsal na twitter.

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová považuje rozhodnutí prezidenta za velmi nešťastné. „Je to sice právo vyplývající z prezidentských kompetencí, ale mělo by být užíváno maximálně uvážlivě, a to se v tomto případě rozhodně nestalo. S důvěrou lidí ve spravedlnost se nesmí hazardovat,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro odsouzení Baláka rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Milost pro Baláka neodpovídá podmínkám, které si prezident stanovil pro její udělení.

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten dosud odmítal Baláka zbavit funkce, svůj postup zdůvodňoval presumpcí neviny. Balák také u kladenského soudu čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře.

Reklama

Doporučované