Hlavní obsah

Zeman přijal demisi Hubáčkové, životní prostředí bude řídit Jurečka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jednání celostátního výboru KDU-ČSL v Želivě. Petr Hladík, Marian Jurečka.

Reklama

Prezident Miloš Zeman přijal s účinností od 1. listopadu demisi Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) na funkci ministryně životního prostředí. Vedením úřadu pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL) . Informoval na webu Pražský hrad.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) v souladu s návrhem lidovců Zemanovi navrhl, aby Jurečka úřad vedl dočasně, dokud se nevyjasní situace kolem kandidáta na ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Hladík musí vysvětlovat své zapojení do privatizace domů v Brně, kterou vyšetřuje policie. V kauze není obviněný. Hubáčková funkci opouští ze zdravotních důvodů. Představitelé vlády očekávají, že místopředseda vlády Jurečka bude funkci ministra životního prostředí zastávat několik týdnů.

S prezidentem Zemanem se měl Hladík setkat minulý týden, schůzku ale Hrad zrušil. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako náměstek primátorky. Hladík novinářům řekl, že se na privatizaci nijak neobohatil. KDU-ČSL mu vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Reklama

Doporučované