Hlavní obsah

Zeman si stojí za nejmenováním Hladíka ministrem, postoj měnit nehodlá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zeman nehodlá měnit odmítavé stanovisko ke jmenování Hladíka (KDU-ČSL) ministrem.

Reklama

aktualizováno •

K Hladíkovi měl čtyři výhrady, z nichž pouze jednu mu místopředseda lidovců při středeční návštěvě Pražského hradu osvětlil.

Článek

Prezident Miloš Zeman informoval premiéra Petra Fialu (ODS) o svém odmítavém postoji ke kandidátovi KDU-ČSL na ministra životního prostředí Petru Hladíkovi při pondělním novoročním obědě. V pořadu Prezidentský Pressklub, který dnes rádio Frekvence 1 zveřejnilo na svém webu, uvedl, že své stanovisko měnit nehodlá.

K Hladíkovi měl čtyři výhrady, z nichž pouze jednu mu místopředseda lidovců při středeční návštěvě Pražského hradu osvětlil. Vedle vyšetřování korupční kauzy kolem brněnských bytů prezidentovi vadí, že Hladík má podle něj nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku publikoval inzerát, ve kterém hledá náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu.

Zeman také uvedl, že odmítnutí Hladíka nepovažuje za protiústavní, jak tvrdí vládní koalice, protože Ústava ČR hovoří o tom, že premiér ministra navrhuje, z čehož plyne, že prezident návrh může přijmout, nebo odmítnout. „Ústava jednoznačně říká, že premiér navrhuje ministra. Slovo návrh má v češtině naprosto jednoznačný význam, je to něco, co můžete přijmout, nebo odmítnout,“ řekl Zeman.

Příslušný článek Ústavy uvádí, že předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

„Už jsem o tom s premiérem mluvil a nevidím důvod, proč se k tomu vracet,“ uvedl prezident na dotaz, zda věc ještě hodlá s Fialou řešit. Lidovci v pátek rozhodli, že na nominaci trvají a Hladík bude na ministerstvu dočasně náměstkem. Počítají, že věc vyřeší konec Zemanova mandátu v polovině března. „Jak rozhodne budoucí prezident, je na něm,“ konstatoval Zeman.

K tomu, že o svém názoru premiéra informoval dva dny před schůzkou s Hladíkem, Zeman uvedl, že považuje za loajální, aby se s premiérem nepřekvapovali. „Řekl jsem mu přesně ty výhrady, které Hladíkovi,“ uvedl prezident. Není podle něj pravda, že Hladík později jeho výhrady vysvětlil. „Ze čtyř výhrad vyvrátil jednu, a to tu nejméně důležitou,“ uvedl s tím, že vycházela z chybné informace o domovní prohlídce u Hladíka. Prezidentovi vadí, že kauzu, která zastavila proces Hladíkova jmenování, bude policie vyšetřovat ještě měsíce. Jmenování politika by v tom případě považoval za „neuvážené“.

Prezident také nepokládá za vhodné, že Hladík nabízel místa na ministerstvu před svým jmenováním, a to přes stranický tisk. Za nedostatečnou pokládá údajnou Hladíkovu odpověď, že ho k tomu vyzval předseda lidovců, který ministerstvo vede dočasně, Marian Jurečka. Poslední výhradou Zemana je, že Hladík nemá odborné vzdělání a nepublikoval v odborném tisku.

Kauzu kolem privatizace brněnských bytů považuje za závažnou. Dodal, že prorůstá několika stranami včetně KDU-ČSL.

Předloni při vzniku Fialovy vlády Zeman nechtěl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítal mu nízkou kvalifikaci nebo jeho vztahy k Izraeli a Visegrádské čtyřce a doporučil mu, aby se kandidatury vzdal. Fiala tehdy uvedl, že nominace na členy vlády měnit nebude. Nakonec prezident i přes výhrady Lipavského šéfem české diplomacie jmenoval.

Reklama

Doporučované