Hlavní obsah

Babiš: Pochopil jsem, že je výhodou, když politik nemá agresivní reakce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v Sokolově.

Reklama

Jak Andrej Babiš zjistil, je důležité hezky mluvit, nebýt agresivní a neskákat do řeči.

Článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš slíbil, že jako prezidentský kandidát bude hodný a potlačí svou výbušnou povahu. Jak mu to v kampani jde, sledovali minulý pátek v Chebu a Sokolově reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková, autoři politického podcastu Seznam Zpráv Vlevo dole.

Během natáčení speciální epizody podcastu se na to Andreje Babiše zeptali v sokolovské kavárně, kde měl pár minut času pro novináře. A také ho zkusili požádat o velký rozhovor pro Seznam Zprávy.

Zrovna dnes se Danuše Nerudová ve volebním modelu agentury Median poprvé dostala na první místo mezi prezidentskými kandidáty. Co tomu říkáte?

Já bych chtěl paní Nerudové pogratulovat. To je všechno. Já jsem nikdy nebyl favorit, jsem outsider. Jestli jsem teď v průzkumu druhý, tak fajn. Naše hnutí bude zajímat, kolik dostanu hlasů a jestli se dostanu do druhého kola. Já pro to udělám maximum, ale je to na lidech, koho si vyberou.

Dneska jsme viděli, že skoro kamkoliv přijedete, čekají na vás kritici, kteří pískají, křičí, protestují. Už jste si zvyknul?

Všude ne, občas. Ale už jsem si na to zvyknul. V Sokolově nebyl nikdo, v Chebu za tím protestem byl Antonín Jalovec, bývalý starosta města, který nerozchodil prohru v komunálních volbách. Skončil druhý, když ve volbách dostal jenom dvacet procent. Vlastně tam poslal nějakou třídu z gymnázia, kde on učí.

Jak plánujte kampaň přes Vánoce, pořád pojedete tímhle tempem?

Ne, končíme příští týden v Plzni. Jinak tam mám vlastně samé rozhovory.

Aha, tak kdy poskytnete rozhovor nám? Už delší dobu žádáme.

Ne, to rozhodne Vláďa (mluvčí ANO Vladimír Vořechovský, pozn. red.). Ale vy mě ani nepotřebujete, vy si to napíšete sami.

Stejně jako ostatních kandidátů se vás chceme ptát na budoucnost – co byste dělal jako prezident? Udělat velký rozhovor. A vy jste slíbil, že teď budete laskavý a ochotný ke všem médiím.

Ale vy jste speciální. Každý den u vás něco otevřu a dozvím se o sobě něco nového. Ale budeme o tom přemýšlet.

Seznam Zprávy vás zvaly i do prezidentské debaty, do té přijdete?

To nepřijdu. Mě všichni znají, tak já už nemůžu ničím překvapit.

Dneska se na vaší show tady v Sokolově hodně mluvilo o tom, že jste teď milý, vstřícný, nevztekáte se. Co tak najednou? Jak se vám to podařilo, když celé roky s vámi PR týmy nic nesvedly?

Pochopil jsem ty vjemy, že je výhodou, když politik hezky mluví a nemá agresivní reakce. A už tolik nezáleží na tom, jestli je nebo není schopný. Třeba pan premiér Fiala je typicky takový politik, který v podstatě nerozhoduje, neřídí, ale hezky mluví.

Takže jste se inspiroval u Petra Fialy?

Já jsem se inspiroval u toho, jak to lidé vnímají. Když někdo v televizní debatě říká nepravdu, tak pro mě je problém na to nereagovat, protože samozřejmě mám obavu, že už nedostanou slovo. Jenže lidem se to nelíbí jako skákání do řeči.

Může se člověk v osmašedesáti letech změnit? I když vy máte sebekázeň, disciplínu, ale zas vaši příznivci mají rádi, že jste takový ostrý, výbušný.

Může se změnit. Tak já jsem se změnil, zklidnil jsem se. Ty začátky v politice byly nějaké a teďka jsem jiný. Je jasné, že si dávám pozor na to, abych neskákal do řeči, abych neměl ty reakce. Nějak jsem se s tou rolí ztotožnil.

Vzpomínáme si, že poslední dva prezidenti, Miloš Zeman a Václav Klaus, taky před volbami slibovali, že budu hodní a ne úplně to dodrželi.

Jasně, ale když mě nezvolíte, tak se to nikdy nedozvíte.

Co budete dělat, když prezidentské volby nevyjdou? Stáhnete se z politiky?

Ne, zůstanu předsedou hnutí ANO. A pokud v prezidentské volně bude mít víc hlasů, než mělo hnutí ve sněmovních volbách v říjnu 2021, tak to bude úspěch.

Reklama

Doporučované