Hlavní obsah

Zmocněnkyně pro lidská práva o partnerství: výsledek nevhodné opatrnosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Výsledek středečního hlasování o manželství pro všechny berou jako částečnou prohru jeho zastánci i odpůrci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako velký krok ke zrovnoprávnění lidí žijících ve stejnopohlavních vztazích neváhali někteří poslanci ve středu označit třetí čtení novely občanského zákoníku, v němž jako velký kompromis prošel návrh na zavedení takzvaného partnerství, které stejnopohlavním párům přizná některá práva, která mají lidé v manželství.

Organizace a lidé zabývající se lidskými právy a právy menšin to však tak optimisticky nevidí. „Za mě je ten výsledek spíše nedobrým vzkazem vůči queer lidem v naší zemi. Je výsledkem určité nevhodné opatrnosti,“ řekla Seznam Zprávám vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Jaké změny prošly?

Původní novela, kterou předložil poslanec STAN Josef Bernard, počítala s plným zrovnoprávněním svazků.

Lidé homosexuální orientace by tak se svým partnerem či partnerkou vstoupili do běžného manželství, jak ho známe u heterosexuálních párů, se všemi jeho právy i povinnostmi.

Mezi ně se řadí třeba vdovský důchod, dědictví, daňové slevy ale třeba i poskytování informací o partnerovi, když je hospitalizován. Stejně jako je trestné dvojí manželství, bude trestné i dvojí partnerství.

„Myslím si, že jsme pořád ještě bohužel někde na půl cesty z totality směrem ke skutečně svobodnému, demokratickému, důstojnému spravování věcí veřejných,“ řekla.

Česká společnost by podle ní 35 let od pádu totality mohla být smělejší a odvážnější. „A opravdu udělat ten potřebný správný krok, a sice uzákonit manželství pro všechny, což by byla jediná varianta, která by zajistila skutečnou rovnoprávnost a přinesla potřebnou jistotu těm, kdo chtějí žít, plánovat svoji budoucnost v nějakém pevném formálním svazku s těmi, koho milují,“ dodala zmocněnkyně.

„Vzhledem k tomu, že nebylo přijato po sedmi dlouhých letech debat, tak to nás samozřejmě velmi mrzí, protože je to náš velký sen a společný cíl, který naše iniciativa měla. Ten se bohužel zatím nepodařilo naplnit,“ posteskl si mluvčí iniciativy Jsme fér Filip Milde.

Zároveň ale vyjádřil určitou naději, že další změny přijdou do budoucna. „My jsme skutečně malá iniciativa, které se do společnosti podařilo dostat za posledních sedm let velmi důležité téma, které na začátku nemělo tak silnou podporu, lidé tomu třeba tolik nerozuměli. Podařilo se během těch několika let tyto věci vysvětlovat,“ popisuje.

Kromě iniciativy Jsme fér ve věci této změny občanského zákoníku v uplynulých týdnech a měsících lobbovala i druhá strana, které manželství pro všechny či umožnění gay a lesbickým párům adoptovat děti, není po chuti.

Nejvýraznější je ultrakonzervativní Aliance pro rodinu, jejíž předsedkyně Jana Jochová, která mimo jiné v minulosti v televizní debatě tvrdila, že „homosexualita je nemoc“, je zároveň i asistentkou poslance ODS Václava Krále. Což pro ni znamená volný pohyb po Poslanecké sněmovně a možnost lobbovat za svoji věc.

Hnutí se k výsledku stručně vyjádřilo na sociálních sítích. Ani pro ně nebylo středeční hlasování jasnou výhrou. U pozměňovacího návrhu, který prošel, zkritizovali „upření práva dítěte na jeho matku a otce“ a „v případě leseb vytěsnění otce ze života dítěte, v případě gayů upírání matky a pořizování si dětí na zakázku“. Ocenili naopak fakt, že svazek stejnopohlavních párů se nebude jmenovat manželství, proti čemuž rovněž brojili.

Podle Laurenčíkové některá tato hnutí dlouhodobě aktivně straší dezinformačními narativy a intenzivně pracují na tom, aby se témata s hlubším lidskoprávním kontextem nedočkala potřebné proměny.

„Záměrně používají taktiku vyvolávání falešných obav a strachů, taktiku zesměšňování těch, kteří témata rovnosti ve veřejném prostoru zastávají, používají i některé záměrně zkreslené a z kontextu vytržené informace, aby do jisté míry polarizovali i politické pole a aby prostě brzdili zásadní změny,“ řekla zmocněnkyně pro lidská práva.

Organizace Jsme fér podle Mildeho nyní bude uplynulé dny a hodiny analyzovat a vyhodnocovat. „V tuhle chvíli se na nás obrací desítky, možná stovky lidí v komentářích, dotazech, co to vlastně znamená, jaký zákon Sněmovna přijala, jaký to bude mít dopad na jejich konkrétní životy, tak to jsou priority, kterými se zabýváme,“ uvedl.

Reklama

Doporučované