Hlavní obsah

Zmrazení platů jde k podpisu prezidentovi. Senát se návrh rozhodl ignorovat

Foto: www.senat.cz

S návrhem měly problém garanční výbory Senátu, které navrhly zamítnutí návrhu. Byl by podle nich protiústavní.

Reklama

aktualizováno •

Zmrazení platů politiků na letošní rok dostalo zelenou. I když trochu oklikou. Senát rozhodl, že se návrhem nebude zabývat, a poslal ho tak rovnou k prezidentovi. Ten už avizoval, že ho podepíše.

Článek

Návrh na zmrazení platů vybraných ústavních činitelů jde k podpisu prezidentovi. Návrh měl dnes probrat Senát, senátoři si však po emotivním úvodu odhlasovali, že se návrhem nebudou zabývat.

„Znamená to, že ho budou ignorovat a zákon putuje rovnou k panu prezidentovi,“ potvrdil Seznam Zprávám poslanec Marek Benda (ODS).

S návrhem měly problém garanční výbory Senátu, které navrhly zamítnutí návrhu. „Důvodem byly velmi závažné nedostatky, jejichž důsledkem by byl zákon nejspíš protiústavní,“ řekl na tiskové konferenci před zasedáním Senátu předseda klubu STAN Petr Holeček.

Zpravodaj ústavně-právního výboru Michael Canov (STAN) své kolegy v úvodu projednávání emotivně upozornil, že pokud návrh projde, bude se jednat o černý den v historii Senátu. Zkritizoval i prezidenta Miloše Zemana.

„Existuje zákon od roku 2004, který prosadila vláda premiéra Miloše Zemana, která zavedla takzvaný platový automat, který automaticky zařizuje solidaritu se všemi složkami. Když se plat zvýší někde, tak se podle tohoto automatu zvýší. Když se sníží, tak se sníží. Pouze s ročním opožděním. Takže vlastně pan prezident republiky slovem nenažranost kritizoval soudce za to, že oni jenom chtějí, aby platit zákon, který on prosadil. On, premiér Miloš Zeman,“ opřel se Canov do Zemana.

Vladislav Vilímec (ODS) z hospodářského výboru upozornil, že byť je snaha platy zmrazit proto, aby se podařilo snížit schodek státního rozpočtu, tato změna by ho ovlivnila jen velice málo. „Jedná se maximálně o 0,14 procenta schodku státního rozpočtu vykázaného v minulém roce,“ upozornil. Vláda chtěla ušetřit zhruba 600 milionů korun.

Senát zmrazení platů politiků odmítl už v loňském roce, kdy mu ho předložila ještě bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Její návrh tehdy označil za populistický.

„Na rozdíl od toho předešlého návrhu ten nový návrh vlády zahrnuje vedle představitelů státní moci i soudce a státní zástupce,“ upozornil Vilímec. Právě soudci a státní zástupci návrh kritizovali. Soudcovská unie upozorňovala, že v případě schválení budou soudci rozhodnutí napadat.

Soudcovská unie České republiky vyjadřuje hluboké zklamání nad přístupem vlády ČR, která na jedné straně deklaruje posilování demokratického právního státu a vlády práva a v rozporu s tím ve vztahu k nezávislé soudní moci, navíc bez potřebného předchozího dialogu s ní, pokračuje v dlouholeté erozi materiálního zabezpečení soudců.
prohlášení Soudcovské unie

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) už včera připustil, že zmrazení platů soudců může být v rozporu s ústavním pořádkem. „Může to vyvolat aktivitu ze strany justice a stát se, že by (její) návrh byl (u Ústavního soudu) úspěšný,“ uvedl Šalomoun.

Soudcům má dle návrhu klesnout plat z nynějších téměř 107 tisíc korun na necelých 101 tisíc. Žalobcům pak z 96 tisíc na necelých 91 tisíc.

Soudcovská unie ČR zásadně nesouhlasí s vládním návrhem na letošní zmrazení platů všech ústavních činitelů včetně soudců na loňské úrovni. Přístup kabinetu ji zklamal. Na dnešním zasedání v Kroměříži se republiková rada unie shodla na tom, že podpoří soudce, kteří se budou za využití všech právních prostředků domáhat „oprávněných platových nároků“ za tento rok.

„Soudcovská unie České republiky vyjadřuje hluboké zklamání nad přístupem vlády ČR, která na jedné straně deklaruje posilování demokratického právního státu a vlády práva a v rozporu s tím ve vztahu k nezávislé soudní moci, navíc bez potřebného předchozího dialogu s ní, pokračuje v dlouholeté erozi materiálního zabezpečení soudců,“ uvedla Soudcovská unie.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že zákon podepíše.

Aktualizovali jsme o stanovisko senátora Canova.

Reklama

Doporučované