Hlavní obsah

Poslanci jednají o Zemanově vetu. Po 11 hodinách schválili program

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na schůzi 26. srpna.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci se kvůli prezidentskému vetu museli vrátit k projednávání novely zákona o snížení plateb za státní pojištěnce. Na programu se shodli až po 11 hodinách jednání. Schůze by se mohla protáhnout do soboty.

Článek

Vládní koalice tvrdí, že dohoda s opozicí je a že se během tohoto jednacího dne nová regule projedná. „Dojde k hlasování,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Krátce po poledni si pak poslanci odhlasovali, že jednacím dnem bude i celá sobota, ne jen brzké ranní hodiny. Program schůze schválili až večer po 11 hodinách řečnění, přibyl v něm jediný bod - návrh na schválení vstupu Finska a Švédska do NATO. Návrhy opozice koalice zamítla.

Délku páteční schůze ovlivňují hned dva faktory. Tím prvním je, že vládní koalice potřebuje držet po celou dobu jednání ve Sněmovně nebo v jejím blízkém okolí 101 svých poslanců. Jedině tak totiž může veto Miloše Zemana přehlasovat.

Druhým klíčovým faktem je, že podle programu má 15 minut po této schůzi začít další, kterou svolala hnutí ANO a SPD.

Opoziční poslanci si zvolili strategii, že své proslovy a kritiku vlády spojili s jednáním o samotném programu původního jednání, které svolala koalice. Použili k tomu známý sněmovní fígl, že se do debaty o programu schůze přihlásili se zhruba padesáti připomínkami.

Má to hned několik výhod: Jsou čerství, jejich vystoupení zaznamenají média a dostanou se ještě před víkendem k divákům. Zároveň znepříjemní projednávání zákonů, které potřebuje koalice, protože – na rozdíl od ní – nemusejí držet celou „armádu“ v pohotovosti.

ANO řeční ve Sněmovně

„Zopakujeme znovu všechny argumenty, proč zdravotnictví nebrat 14 miliard, zopakujeme to, že se naše země ocitla ve velmi složité situaci,“ řekla na tiskové konferenci Alena Schillerová.

Že poslanci hnutí ANO hodlají diskutovat dlouho, avizovala už před jednáním Sněmovny šéfka jejich poslanecké frakce Alena Schillerová. „Zopakujeme znovu všechny argumenty, proč zdravotnictví nebrat 14 miliard. Zopakujeme to, že se naše země ocitla ve velmi složité situaci,“ řekla na tiskové konferenci. Podle ní ji k tomu, aby peníze uhájili, vyzývají i lidé na mítincích.

Na plénu již vystoupil s dlouhým projevem předseda ANO Andrej Babiš, který chce kromě obavy o české zdravotnictví projednávat bod s názvem „Jak organizovaný zločin dosadil svého člověka za ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace“. Míří tím na hnutí STAN a jmenování nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. ANO chce během pátku sesbírat podpisy na svolání další schůze, kde chce hlasovat o nedůvěře vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Babiše následoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který by rád řešil zastropování cen energií, a právě Alena Schillerová.

Stejnou taktiku zvolili i zákonodárci z řad SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura novelu nazval asociálním zákonem. Místopředseda Radim Fiala pro změnu hovořil o tom, že vládní pomoc lidem s cenami energií je nedostatečná. Za cestu považuje odejít z komoditní lipské burzy a stanovit maximální ceny, o čemž hovoří i další opoziční hnutí – ANO.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Radim Fiala a Tomio Okamura.

Potřeba 101 hlasů

Pokud by – dohodám navzdory – k hlasování o zdravotních platbách státu během aktuálního jednacího dne nedošlo, museli by se poslanci dohodnout, kdy budou pokračovat. Jestli budou jednat i během víkendu, nebo třeba v následujícím týdnu.

Novelu ale musí koalice projednat do konce měsíce, aby platila od 1. září. V jiném případě musí stát poslat platby tak, jak jsou nastaveny v současnosti, tedy necelé čtyři miliardy na měsíc. A v případě, že by pro přehlasování Zemanova veta nezvedlo ruku 101 poslanců, zákon padá pod stůl.

Ptám se já

Alena Schillerová byla ve čtvrtek hostem Marie Bastlové.

Reklama

Doporučované