Hlavní obsah

Schillerová se pustila do Fialy: Jeho vláda dává lidem nulu

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vláda Petra Fialy řeší v posledních týdnech řadu nepříjemností. Ať už je to kauza Dozimetr či hledání receptu, jak zajistit Čechům levnější energie. Jak se jí to podle opozice daří? A vedl by si snad kabinet Andreje Babiše lépe?

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Současný kabinet ODS, TOP 09, KDU-ČSL STAN a Pirátů čelí dalšímu otřesu. Po rezignaci ministra školství Petra Gazdíka kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr, se opět řeší schůzky Redla tentokrát s šéfem civilní rozvědky Petrem Mlejnkem. Zatímco Fialův kabinet za Mlejnkem stojí, podle opozičního hnutí ANO je situace nepřípustná a odpovědnost za ni nese i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Kvůli kauze okolo Mlejnka mluví ANO dokonce o možnosti vyvolání nedůvěry vládě Petra Fialy. Přestože strana nemá dostatek hlasů, aby vyslovení nedůvěry opravdu dosáhla, podle Schillerové jde o důležitý politický symbol.

A podle bývalé ministryně financí lidé Fialově vládě nevěří a to i kvůli současné situaci na trhu s energiemi. „Vláda pro lidi neudělala vůbec nic, máme nejdražší elektřinu a zemní plyn v celé Evropě. Tragédie,“ napsala exministryně na Twitter. Přestože vláda schválila pomoc občanům v rámci úsporného tarifu, podle ANO to rozhodně nestačí a kabinet by podle něj měl ceny energií zastropovat.

Lze to vůbec udělat? A jak lépe by situaci řešila opozice? Nechybí teď peníze na pomoc lidem právě kvůli Babišově vládě? A bude Schillerová kandidovat na prezidentku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:21 - Vládě by neuškodilo, kdyby někdy vyrazila mezi lidi. Kdyby lidé těch 170 miliard pomoci cítili, tak nám na těch setkáních na náměstích budou říkat, jak jsou spokojení. U energetického tarifu jsme se konečně dočkali od února, od prvního signálu k tomuto kroku, takže čekáme několik měsíců, a dozvěděli jsme se, že ten tarif na období topné sezóny, to znamená tento rok a příští, bude kolem 11 až 18 tisíc. Ale letos jsou to zhruba 2 tisíce korun plus poplatek na obnovitelné zdroje, takže to bude podle vlády 3 a půl tisíce. Ale podívejte se, jaké jsou poplatky za obnovitelné zdroje. Čím je menší domácnost, tím dostane méně. A většina té pomoci se přesouvá do příštího roku. Pomoc letos lidé nepocítí.

5:30 - A příspěvek pět tisíc? Poslechněte si ty rodiny. Jenom náklady na prvňáčka jsou přes 7 tisíc. Kolik dneska stojí sunar, pleny? Absolutně to nepomůže.

6:18 -Vláda nedělá nic, protože lidé to necítí. Pětitisícový příspěvek je kapka v moři. My jsme to podpořili, ale nepomůže to těm rodinám. Když stojíte na tom náměstí a přijde za vámi maminka, která má půlroční dítě, je to samoživitelka a musí jít do práce, protože se jinak neuživí. Když k vám přijdou důchodci, že jim zbývá sto korun na náklady, tak já říkám, že to je nic! A příspěvek na bydlení? Vláda se rozhodla, že toto zvolí jako nástroj pomoci. To je špatné rozhodnutí, měli zvolit jiné nástroje. My jsme jim je servírovali už od října loňského roku.

07:17 - Pamatujete si, paní redaktorko, když nás grilovali v médiích anebo když nás tehdejší opoziční koalice vyzývala s tím, že ta pomoc je málo plošná? To říkal tehdy opoziční lídr pan Fiala. A dneska aby se to po volbách takto otočilo a oni řekli, že jsme pomáhali moc? To je přece hloupost. My jsme tehdy pomáhali. Víte, kolik za mnou přišlo teď na výjezdech živnostníků, aby poděkovali za kompenzační bonus?

8:10 - Až ty firmy začnou mít náklady kvůli energiím, pohonným hmotám, až začnou propouštět, kdo bude plnit státní rozpočet? Vláda má díky vysoké inflaci letos téměř 130 miliard navíc.

8:47 - Ta pomoc přichází pozdě, je nedostatečná, takže pro mě je nulová.

9:20 - Vláda dává na pomoc lidem 177 miliard, to je obrovské číslo. Ano, to je obrovské číslo, a kdyby ty peníze šly na pomoc lidem, ti lidé to pocítí, ale vláda do toho započítává všechno jako třeba valorizaci, která byla ze zákona už od 1. ledna. I nad rámec jí připravila naše vláda. Zkusme, paní redaktorko, využít nezávislého institutu Bruegel, který hodnotil covidovou pomoc, tam jsme se nikdy stydět nemuseli. Je to na stránkách Ministerstva financí. A podívejte se, jak stejný institut hodnotí pomoc v energetické krizi. Jsme na posledním místě!

10:40 - A podle jiného nezávislého institutu, jehož data používá vláda, jsme ale čtvrtí. A já znovu opakuji, že tam jsme zase poslední.

11:25 - A kdybyste vládli vy? Ta pomoc by tady už dávno fungovala, my jsme připravili návrh už v říjnu. Bylo to snížení DPH na nulu od 1. ledna. Jako první země EU jsme prominuli na základě zmocnění vládou DPH generální pardonem. A pak už by to byla legislativní úprava. Dnes už to dělá celá řada zemí. Zastropovali bychom ceny, dneska už to radí vládě i bývalý ministr financí Kalousek.

12:12 - Vykoupili byste menšinové akcionáře ČEZu? Taky třeba, to je další krok. Podívejte se na Slovensko, jak to že tam stojí jedna megawatthodina 1 500 korun? Ale vlády ODS se kdysi dohodly, že 30 procent akcií prodají soukromým investorům. My jsme to mohli vyřešit, ale řešili jsme jiné problémy, byli jsme ve vládě jenom 8 let.

13: 15 - Za covidu jsme mohli udělat některé věci lépe, ano, to uznávám, ale po bitvě je každý generál. Já si třeba stojím za kompenzačním bonusem, za který živnostníci děkují. Teď by ta pomoc (kdyby vládlo ANO, pozn. redakce) určitě vyšla na desítky miliard. To nebudu zastírat. Teď ta pomoc není cítit. My bychom to řešili s odborníky.

14:12 - Jde přeci o ty nástroje. Jestliže vláda vybere o 130 miliard navíc, jestliže má možnost si vzít mimořádnou dividendu, protože zisky ČEZu jsou obrovské, tak tady má k dispozici částku, která se pohybuje kolem dvou miliard. My říkáme zastropujte pomoc! Mně píší lidé každý den. Nestačí jim to.

16:20 - Kolik byste lidem rozdali? Záleží na těch nástrojích, jaké by se použily. Pokud bychom šli na zastropování ceny a snížení DPH, tak se bavíme zhruba o 20 miliardách na rok. Předpokládám, že ta krize tady nebude věčně.

18:35 - Ten hlavní důvod, proč zvažujeme, že se pokusíme vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, je to, že tady už několik týdnů zaplňuje veřejný prostor kauza Dozimetr, která sahá do těch nejvyšší pater politiky. Je to několikátá kauza hnutí STAN. Člověk, který řídí zahraniční rozvědku, měl vazby na člověka, který je dnes stíhaný, je to mafie. Je to nepřijatelné. Prosadil ho ministr vnitra, to není možné.

21:15 - Mám v sobě ještě pořád třídenní mítink v Moravskoslezském kraji, jsme ještě plná emocí, přišlo neskutečné množství lidí. - A co ty potyčky? - Byla místa, kam nepřijel žádný oponent. A někde byli, dělali hluk, měli transparenty, ale ten jejich počet by zanedbatelný. Žádali jsme taky naše příznivce, aby nevyprovokovávali nějaké šarvátky.

25:28 - Nejitří ale váš předseda emoce? Teď jsme byla na té severní Moravě a vždycky, když přijel, tak prosil naše příznivce, abychom se nenechali vyprovokovat, aby to proběhlo v klidu. Ty záběry ze starších mítinků (kde Babiš označil voliče koalice za fašisty a nacisty – pozn. redakce) nebudu omlouvat. On to vysvětloval tak, že citoval nějaký článek v Právu, kde je takto pojmenovávali. To neměl nikdy vyslovit. On toho i veřejně litoval. Každá výrazná osobnost, ať už Miloš Zeman nebo Václav Klaus nebo i Andrej Babiš, vyvolává emoce, které jsou negativní i pozitivní.

28:16 - Účtenková loterie byl dobrý projekt. Přiváděl lidi k EET, popularizoval to. A EET podpořilo výběr daní. - Ale ono to celé stálo 230 milionů korun. - To byly ty ceny, které se soutěžily. EET přineslo 33 miliard a mělo přinášet dalších 13 miliard do rozpočtu každý rok. - Takže to bylo užitečné, ale při prvním šetření jste to škrtla? - Protože přišel covid.

30:30 (k penězům pro dva fotografy na ministerstvu): Já jsme neměla ani jednoho poradce, dneska nejdražší poradci pracují pro pana ministra Stanjuru na Ministerstvu financí. On toto vytáhl a zneužil v zajetí své ideologické nenávisti. Ti lidé pracovali na tiskovém odboru a v rámci toho odboru dělali výstupy. A nedělali jenom fotografie.

31:10 (k bytu ministerstva v Pařížské ulici): Nejdříve jsem bydlela na ubytovně, protože jsem přišla na finanční správu. Přála bych vám vidět tu ubytovnu. A ten byt nebyl v Pařížské, to byl služební byt v ulici Salvátorské ulici Ministerstva pro místní rozvoj. Mně byl tehdy nabídnut, protože jsem dojíždějící, jsem z Brna. Stejně bych měla nárok na nějaké zajištěné ubytování.

32:30 (ke kauze reklamy na Čapím hnízdě) Já jsem 25 let dělala ve finanční správě. Je to věcí finanční správy. Ta je nezávislá. Ta to šetří. Spravedlivé je to, aby každý bez ohledu byl prošetřen nezávislým orgánem. Mně finanční náměstek tehdy řekl, že se to šetří, je to tak správně. Mohli byste obrátit na firmu Agrofert nebo orgány činné v trestním řízení, ale sama jste říkala, že to odložili.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované