Hlavní obsah

Poslanci se kvůli Fialově podílu v kampeličce sejdou příští čtvrtek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové dostane Fiala prostor kauzu vysvětlit.

Reklama

Premiér Petr Fiala nezapsal podíl v Podnikatelské družstevní záložně do majetkového přiznání. Stojí si ale za tím, že už vše vysvětlil. Je možné, že Sněmovna návrh programu zamítne a schůze se vůbec neuskuteční.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

K jednání o nezaznamenaném majetkovém podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně se poslanci sejdou ve čtvrtek 8. února, informovala ČTK. Mimořádnou schůzi Sněmovny svolala z podnětu opozičního hnutí ANO první místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN).

Seznam Zprávy nedávno upozornily, že Fiala nezapsal podíl v záložně do majetkového oznámení, za což mu hrozí až padesátitisícová pokuta. Premiér chybu zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Vysvětlení pokládá za dostatečné a svolání mimořádné schůze označil za ukázku programové vyprázdněnosti ANO.

Jediný bod návrhu programu nese název „Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“. „Pan premiér a celá ODS dostanou prostor vysvětlit, co se vlastně stalo, a Petr Fiala zároveň bude moci zveřejnit daňová přiznání před vstupem do politiky, jako to udělal předchozí premiér Andrej Babiš,“ řekla ve čtvrtek předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Fiala v reakci poukázal na to, že veřejnosti už vše vysvětlil a novinářům ukázal příslušné bankovní výpisy. ANO podle něj „nemá žádná témata, schopnost věnovat se důležitým věcem, dělá proto případ z něčeho, co nic není“.

Je pravděpodobné, že Sněmovna návrh programu vzhledem k postoji koaliční většiny zamítne a schůze se vůbec neuskuteční. Navzdory tomu budou moci v úvodní debatě promluvit řečníci s přednostním právem.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle dřívějších vyjádření Fialy vyplynulo, že případná pokuta je možná už promlčená. Pokud se to potvrdí, premiér chce věnovat 50 tisíc korun na charitu.

Kauza Fiala

Foto: Seznam Zprávy

Předseda ODS na prezenční listině mezi družstevníky PDZ.

Do sídla Podnikatelské družstevní záložny v Celetné ulici přichází v roce 2015 také předseda ODS Petr Fiala a vkládá ve dvou krocích 950 tisíc. Veřejnosti to nepřiznal, teprve po zjištění Seznam Zpráv z tohoto týdne sdělil, že svoje členství v družstvu zapomněl v majetkových přiznáních uvést. Členem kampeličky byl do roku 2020.

Dnes také Petr Fiala uvádí, že o kampeličce nic nevěděl, že neznal další podílníky a že do řad družstevníků jej přivedl tehdejší lobbista a nyní už jeho poradce Miloš Růžička. „Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji,“ shrnul tehdejší volbu po osmi letech premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované