Hlavní obsah

Předčasné důchody bez sankce vyjdou firmy draho

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Předčasný odchod do důchodu bude mít svá nová pravidla. Ilustrační foto.

Reklama

„Zásadní roli sehrají v tomto výběru některá rizika, o kterých víme, že mají jednoznačně negativní dopad na lidské zdraví,“ řekl ministr práce a sociálních věcí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam náročných profesí, které by mohly jít dříve do důchodu bez sankcí, představí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) příští týden. Informaci potvrdil v neděli v pořadu Partie.

Podle jeho slov budou mít na tento odchod nárok lidé v zaměstnáních čtvrté a třetí kategorie náročných profesí.

„Zásadní roli sehrají v tomto výběru některá rizika, o kterých víme, že mají jednoznačně negativní dopad na lidské zdraví a jinými způsoby nedokážeme pracovníka chránit. Například formou ochranných pomůcek,“ uvedl v debatě Jurečka. „Příkladem je člověk, který vykonává těžkou fyzickou práci nebo pracuje v extrémních teplotách, ať už jsou vysoké nebo velmi nízké.“

Povolání, která spadají do kategorií, kterých se dotkne možnost předčasné penze

Kategorie 3 – práce s riziky

Jde o práce, kdy jsou překračovány hygienické limity a často u nich dochází ke vzniku nemoci z povolání. Nejčastěji se jedná o svářeče, kováře, pracovníky v lesnictví, lakýrníky, řezníky, hutníky kovů, skladníky v mrazírnách, pokojské, práce konané pouze v noční době (např. hlídač, recepční, pekař), práce s lasery apod.

Kategorie 4 – vysoce rizikové práce

Práce, při kterých je vysoké riziko ohrožení zdraví. Jedná se nejčastěji o práce v galvanovnách, horníky, svářeče manganu, obsluhu tryskačů v těžkém průmyslu, laboranty ve specifické biologické laboratoři apod.

Zdroj: BOZP

Rizika, ne názvy profesí

Výsledkem by ale podle dřívějšího vyjádření resortu neměl být seznam názvů náročných profesí, ale spíše seznam rizikových faktorů, na základě kterých budou mít pracovníci nárok na dřívější důchod.

„Protože používání názvu profese není pro zaměstnavatele závazné, volba názvu profese zaměstnavatelem nemůže určovat, zda má nebo nemá zaměstnanec na odchod do důchodu za zvýhodněných podmínek nárok,“ uvedl už dříve Jakub Augusta, mluvčí MPSV.

Čtyři kategorie práce a 13 rizik

Rizikovost práce se podle vyhlášky stanovuje do čtyř různých kategorií:

  • 1. práce, při které není pravděpodobný nepříznivý vliv na zdraví,
  • 2. práce, u které lze očekávat nepříznivý vliv na zdraví jen výjimečně,
  • 3. práce, při níž jsou překračovány hygienické limity,
  • 4. práce, při níž je vysoké riziko ohrožení zdraví.

Rizikovými faktory jsou: prach, chemické látky a směsi, hluk, vibrace, neionizující záření a elektromagnetická pole, fyzická zátěž, pracovní polohy, zátěž teplem, zátěž chladem, psychická zátěž, zraková zátěž, práce s biologickými činiteli, práce ve zvýšeném tlaku vzduchu.

Pracovníci na vybraných pozicích po celkovém odpracování stanoveného počtu směn v rizikových a náročných podmínkách by mohli do důchodu odcházet až o pět let dříve bez jakéhokoliv krácení výplaty důchodu.

„Na druhou stranu jejich odchod bude vyvážen tím, že jejich zaměstnavatel bude za tohoto člověka odvádět o pět procent vyšší pojistné,“ dodává ministr Jurečka.

I to je podle jeho slov důvodem, proč je důležité profese, které budou mít nárok na předčasnou penzi bez sankce, vybírat s rozvahou. Pro zaměstnavatele by se totiž mohla tato povolání stát méně atraktivní.

Finální rozhodnutí, kdo půjde dříve do důchodu, vychází z analýzy o pracovních úrazech, nemocech z povolání nebo invaliditě. Ministerstvo zdravotnictví si podle informací Seznam Zpráv vyhodnocovalo zhruba 350 milionů záznamů.

Důchodový věk se v ČR postupně zvedá. U mužů se odsouvá každý rok o dva měsíce, u žen obvykle o víc měsíců. Na 65 let se dostane v roce 2030 nejdřív u mužů, bezdětných žen a matek s jedním dítětem, u matek s více dětmi později. Každý rok by se měla podle návrhu reformy věková hranice přehodnocovat podle doby dožití lidem, jimž bude zrovna 50 let. Oddálit by se měla nejvýš o dva měsíce ročně.

Reklama

Doporučované