Hlavní obsah

Prezident Pavel podepsal rozpočet na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel na snímku z redakce Seznam Zpráv.

Reklama

Jde o první státní rozpočet, který Pavel podepsal ve své prezidentské funkci, a o třetí rozpočet, který prosadila koaliční vláda Petra Fialy (ODS).

Článek

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Proti letošnímu schválenému schodku je to o 43 miliard korun méně. Informoval o tom odbor komunikace Hradu.

Jde o první státní rozpočet, který Pavel podepsal ve své prezidentské funkci, a o třetí rozpočet, který prosadila koaliční vláda Petra Fialy (ODS). Sněmovna ho schválila 29. listopadu.

Plánované příjmy rozpočtu se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje naopak klesnou o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Rozpočet vychází z předpokladu růstu ekonomiky o 2,3 procenta. Růst by měla i spotřeba domácností, kterou má podpořit obnovený nárůst reálných příjmů. Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta.

Reklama

Doporučované