Hlavní obsah

Video prozradilo, že Rakušan jede bez pásu. Dostane pokutu jako Schillerová?

Foto: Repro foto: X.com/Vít Rakušan, Seznam Zprávy

Ministru vnitru hrozí pokuta za jízdu bez bezpečnostních pásů.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan vyrazil na další Debatu bez cenzury. Cestou nahrál video, které zveřejnil na sociální síti. Z příspěvku je ale očividné, že jel v autě bez bezpečnostních pásů. Pokutu je prý připravený zaplatit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan zveřejnil na sociální síti X video, ve kterém kritizuje někdejšího premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Kritiku ale schytal i sám Rakušan. Na videu totiž sedí v jedoucím autě bez pásu, což se některým sledujícím nelíbilo.

Ministr na kritiku zareagoval v řádu desítek minut. „Dnes jsem cestou na Debatu bez cenzury natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba,“ napsal Rakušan na X poté, co ho lidé v komentářích začali kritizovat.

Ministr následně pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho chování byla chyba, za kterou se znovu omlouvá a samozřejmě ponese důsledky jako každý jiný občan. „Kdo jiný než ministr vnitra by v tomhle ohledu měl jít příkladem. Rád využiju téhle příležitosti, abych apeloval na všechny, aby byli pozornější než já. Pásy mohou zachránit život,“ řekl.

Podle šéfa komunikace Policejního prezidia Jozefa Bocána se policie Rakušanovou jízdou zabývá.

„Za jízdu bez použití bezpečnostního pásu na sedadle spolujezdce lze v příkazním řízení na místě uložit pokutu ve výši 1500–2000 korun. Přestupek můžeme, v případě splnění zákonných náležitostí, vyřešit touto formou, v opačném případě jej oznámíme příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Pokud se podobný přestupek řeší ve správním řízení, hrozí za něj pokuta ve výši 2000-5000 korun a také ztráta čtyř bodů.

Nejde o první případ, kdy někdo z politiků publikoval videozáznam, který ho následně usvědčil z přestupku. Podobného přešlapu jako Rakušan se v únoru 2021 dopustila místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová, když ve funkci ministryně financí zveřejnila video, na kterém jede na zadním sedadle rovněž bez bezpečnostních pásů.

Za přestupek tenkrát Schillerová zaplatila pokutu 1500 korun, zároveň přislíbila, že přispěje Českému sdružení obětí dopravních nehod částkou 10 tisíc korun.

Reklama

Doporučované