Hlavní obsah

Rodina uložila do hrobky ostatky Schwarzenberga. V den, kdy by měl narozeniny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pohřební vůz s ostatky Karla Schwarzenberga.

Reklama

V neděli se konal uzavřený smuteční obřad, na který přijeli i hosté ze zahraničí. Byly při něm do hrobky u orlického zámku uloženy ostatky Karla Schwarzenberga.

Článek

Rodina v neděli uložila do hrobky u zámku Orlík ostatky někdejšího politika a příslušníka šlechtického rodu knížete Karla Schwarzenberga. Došlo k tomu přesně v den, kdy by oslavil 86. narozeniny.

Na uzavřený obřad se sjeli hosté ze zahraničí a podle ČTK skončil v neděli zhruba v půl druhé odpoledne. Hrobku u orlického zámku si Karel Schwarzenberg pro poslední odpočinek sám vybral. Jde navíc o místo, kde je již uložena řada jeho příbuzných.

Schwarzenberg zemřel 12. listopadu. Poslední dny před úmrtím byl ve Vídni, kde sídlí jeho rodina. Hospitalizován tady byl kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze.

+20

Historik Jan Adámek z Prácheňského muzea v Písku již před několika dny Seznam Zprávám řekl, že uložení ostatků Karla Schwarzenberga do hrobky na Orlíku je velká událost.

„Takto slavný pohřeb nemůže už téměř nikdo pamatovat. Pohřbů tam bylo k dnešnímu dni 23. Nyní je pohřbívána hlava významného rodu. V knížeti Karlovi se znovu spojily obě dvě větve schwarzenberské rodiny, jak hlubocké primogenitury, tak právě orlické sekundogenitury,“ řekl historik.

Schwarzenberská hrobka na Orlíku

  • Byla postavena v letech 1891–1864 v novogotickém slohu. Poslední renovace proběhla v roce 2011.
  • Je to patrová budova, křížového půdorysu. V horním patře se nachází kaple, kde se slouží zádušní mše při pohřebních obřadech.
  • V přízemí našli odpočinek téměř všichni příslušníci orlické větve rodu Schwarzenbergů.

Zdroj: informační cedule u Schwarzenberské hrobky

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem se konalo v sobotu v katedrále svatého Víta.

Do Prahy se na poslední rozloučení sjely stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

+4

Reklama

Doporučované