Hlavní obsah

Rvačka Romů s Ukrajincem v Brně? Dezinformace, klidní vášně policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Video na sociálních sítích zachycuje rvačku v brněnském Cejlu.

Reklama

Zaručená zpráva o bitce Romů s Ukrajinci se ukázala jako dezinformace. Rvačky se neúčastnil ani Ukrajinec, ani Romové.

Článek

V noci na sobotu se na sociálních sítích začalo šířit video, které zachytilo rvačku v brněnské ulici Cejl. Ta je součástí sociálně vyloučené lokality přezdívané Bronx a obývané početnou romskou komunitou. Prvotní komentáře tvrdily, že šlo o bitku Romů s Ukrajincem.

„V Brně další pogrom a cigánská férovka na jednoho Ukrajince,“ stálo například v jednom z tweetů.

Brněnští policisté ovšem hned v sobotu ráno informace korigovali.

Potvrdili sice, že vyšetřuji rvačku na Cejlu, která v pátek pozdě večer skončila zraněním a hospitalizací cizince. Jak řekl agentuře ČTK policejní mluvčí David Chaloupka, nikdo z aktérů konfliktu ovšem nebyl Ukrajinec. Cizincovu národnost nicméně nespecifikoval. A neseděla ani druhá informace: Bitky se neúčastnili ani Romové.

Kromě zraněného muže měl incident tři další aktéry, kteří jsou momentálně zadržení.

Podle videa na sociální síti je zraněný muž pobodaný. Policie ale příčinu zranění zatím komentovat nebude, je zapotřebí vyslechnout aktéry události a prověřit všechny okolnosti.

„Podezřelé jsme zadrželi a konfliktem se zabýváme pro podezření z výtržnictví a ublížení na zdraví. Vyvarujme se zejména v současné době unáhleným soudům,“ uvedla policie na twitteru.

Narážela tak na protiukrajinské nálady, které se v romské komunitě v posledních týdnech objevily. Seznam Zprávy například informovaly o úterním pochodu Romů v Brně. „Ukrajina, pojďte ven! Pojďte, vy zmr…“ křičeli před ubytovnou Ukrajinců.

Reklama

Doporučované