Hlavní obsah
Online

Po dnešní divadelní slavnosti upadneme zase do deprese, říká Fischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se na videozáznam z Národní třídy - podcastové scény Seznam Zpráv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy a jejich nejoblíbenější pořady se speciálním svátečním vysíláním z pražské Národní třídy.

Článek

Letos poprvé se Seznam Zprávy přihlásily živě přímo z Národní třídy. Od 13 do 18 hodin jste mohli sledovat tváře nejoblíbenějších podcastů se značkou SZ.

Pětihodinový přenos odstartoval Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko a Tereza Povolná. Tvůrci satirického pořadu v odlehčeném formátu „dědečku, vyprávěj, jak to tenkrát bylo“ vzpomínali na to, jak Jindřich Šídlo vybojoval demokracii.

Pokračovalo duo Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole. Zkušení političtí komentátoři probrali to, jak čeští politici zneužívají 17. listopad a kdo z nich to dělá nejvíc. Pozvali si k tomu Jana Gregara, organizátora Koncertu pro budoucnost.

Lenka Kabrhelová a tým podcastu 5:59 pozvaly přímé účastnice událostí roku 1989 - někdejší studentky, které se hned druhý den po brutálním zásahu na Národní třídě vypravily k tehdejšímu premiérovi Ladislavu Adamcovi, aby osobně řekly, co se tam stalo.

+18

Pokračoval byznysový podcast Ve vatě. Moderátorka Markéta Bidrmanová se svým hostem, vlastníkem Café Louvre Sylviem Spohrem debatovala o tom, jak se ve svobodném Česku proměnilo podnikání.

Ani Ptám se já moderátorky Marie Bastlové nechybělo na Národní třídě. První téma hard talku Seznam Zpráv bylo věnované výuce občanské výchovy a moderních dějin.

Podruhé se do vysílání přihlásila Markéta Bidrmanová společně s podnikateli Daliborem Dědkem a Václavem Řehákem.

U ekonomiky zůstala i Marie Bastlová, která přivítala prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka.

Celé odpoledne zakončil podcast 5:59 s filozofem a novinářem Petrem Fischerem. Jaké má odkaz 17. listopadu dopady v politicko-kulturně-společenském kontextu? A co vlastně oslavujeme? Na to se ptala Lenka Kabrhelová.

  • Děkujeme, že jste nás sledovali

    Seznam Zprávy se loučí z Národní třídy. Děkujeme za pozornost. Záznamy jednotlivých vystoupení najdete v příštích dnech ve speciálních epizodách podcastů 5:59, Ptám se já, Ve vatě a Vlevo dole.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Tým, který pro vás připravoval podcastovou scénu Seznam Zpráv.

  • Pohled Petra Fischera

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Petr Fischer.

  • Po slavnosti deprese

    „Nemůžu se se zbavit pocitu, že 17. listopad heroizujeme,“ říká Petr Fischer s tím, že sametovou revoluci slavíme jen jednou za rok. „Ta dnešní slavnost je jakousi náhražkou divadelního typu a pak zase spadneme do deprese,“ dodává.

  • Fischer na scéně

    Poslední host dnešního odpoledne: novinář a filozof Petr Fischer. Jaké má odkaz 17. listopadu dopady v politicko-kulturně-společenském kontextu? A co vlastně oslavujeme? Na to se ptá Lenka Kabrhelová z podcastu 5:59.

  • Pohled z ptačí perspektivy

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Pohled na Národní třídu.

  • Na změnách je potřeba široká politická shoda

    „Výzva je velká. Musíme pro změny hledat širokou politickou shodu. Nemůžeme se dívat jen z roku na rok. Teď zakládáme naši budoucnost, budoucnost našich dětí,“ upozorňuje Zajíček na to, že změny musí být dlouhodobé. Ne jen na jedno volební období.

  • Svět na nás nepočká, varuje šéf komory

    „Přešlapujeme na místě. A svět kolem nás nepočká,“ řekl šéf Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Po roce 1989 jsme podle něj dokázali změnit naši ekonomiku na exportní, prozápadně orientovanou. „Ale nyní musíme hledat nové trhy,“ upozorňuje Zajíček.

  • Šéf hospodářské komory: Musíme se rozhodnout, kterým směrem jít

    Pokračuje Ptám se já, hostem Marie Bastlové je prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. „Stojíme na křižovatce a musíme se rozhodnout, kterým směrem jít. A urychleně,“ řekl Zajíček k aktuální ekonomické situaci.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Marie Bastlová a prezident hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

  • Diváci za sklem

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Podcast stage Seznam Zpráv.

  • Dědek a Řehák o podnikání

    Ve Vatě na Národní třídě podruhé: u Markéty Bidrmanové se nyní sešli zástupci dvou generací úspěšných podnikatelů, kteří si v životě i podnikání každý hledali svou osobitou cestu. Zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek a ekonom a manažer Václav Řehák.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Markéta Bidrmanová a její hosté: Václav Řehák a Dalibor Dědek.

  • Učit období po roce 1989 je problém

    Učit o období po roce 1989 není podle Göttlichera úplně jednoduché. „Je hodně nová doba . A to je pro učitele problém. Potřebují to mít v hlavě srovnané a mít kvalitní zdroje. A když je to příliš čerstvé, tak je to hodně neuchopitelné,“ myslí si Göttlicher.

    Ale je optimista a vývoj českého školství vidí do budoucna dobře: „České školství jde dobrým směrem. Jde to pomalu, je to velký kolos. Těší mě, kolik je ve školství úspěšných a inspirativních lidí.“

  • Učitel roku: Chci aby děti přemýšleli nejen o listopadu 1989

    Dalším živým podcastem je Ptám se já. Hostem Marie Bastlové je učitel Roman Göttlicher z Frýdku-Místku, vítěz Global Teacher Award pro nejinspirativnějšího učitele Česka. „Když děti zaujmete a mají pocit, že se jich to téma nějak týká, máme vyhráno,“ říká o výuce nejen o listopadu 1989 Göttlicher. Chce, aby děti o historii samy přemýšlely, aby pak mohli všichni dohromady o tématu diskutovat. „A třeba hledat odpovědi na to, proč události každý vidí jinak,“ řekl Göttlicher.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Moderátorka pořadu Ptám se já Marie Bastlová a oceňovaný učitel Roman Göttlicher.

  • Vlastník Café Louvre vzpomíná

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Markéta Bidrmanová a její host Sylvio Spohr

    Pokračuje byznysový podcast Ve vatě. Moderátorka Markéta Bidrmanová bude se svým hostem, kterým bude vlastník Café Louvre Sylvio Spohr, debatovat o tom, jak se ve svobodném Česku proměnilo podnikání.

  • Díky, že posloucháte

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Pohled z našeho studia.

  • Pamětnice 17. listopadu: Zatlačili mě do rohu a začali mě mlátit

    Obě ženy – Věra Krincvajová i Klára Jirovcová Pospíšilová – během natáčení podcastu 5:59 vypráví, jak se jim podařilo uniknout z Národní třídy, kde je pronásledovaly zásahové jednotky komunistického režimu.

    „Bezhlavě jsem se vydala proti těm policejním silám s plexiskly, obušky. A říkala jsem si: ‚Ti mě nemůžou zabít, já se nechci udusit,‘“ říká Jirovcová Pospíšilová. „Hned se u mě objevili dva pánové, zatlačili mě do rohu a začali mě mlátit,“ pokračuje. Po otázce, co tam dělá, jí prý ale po chvíli jeden z nich řekl, ať se sebere a jde pryč.

  • Statečné studentky

    Hosté 5:59: Věra Krincvajová a Klára Jirovcová Pospíšilová prožily před 34 lety celý den tady, v Praze, včetně zásahu komunistických složek. Kamarádky a tehdejší studentky z Fakulty žurnalistiky pak neváhaly a o brutálním zásahu šly povyprávět hned 18. listopadu tehdejšímu předsedovi vlády Ladislavu Adamcovi, aby mu řekly, co o den dříve na Národní třídě zažily.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Někdejší studentky Věra Krincvajová a Klára Jirovcová Pospíšilová.

  • Pikanterie z politického zákulisí

    Duo Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole probírali, jak čeští politici zneužívají 17. listopad a kdo z nich to dělá nejvíc. Došlo samozřejmě i na pikantní historky z politického zákulisí.

  • Diváci a Vlevo dole

    Foto: Petra Benešová, Seznam Zprávy

    Vlevo dole a jejich publikum.

  • Omlouváme se…

    …za občasné výpadky. Zájem o naše vysílání na Národní třídě je natolik velký, že nedokážeme zajistit plynulý videopřenos. O nic ale nepřijdete. Vše nahráváme a v příštích dnech najdete záznam v jednotlivých podcastech SZ.

  • Moment před živým vysíláním

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Stuchlíková (vlevo) a Dolejší (dole).

Reklama

Hlavní zprávy