Hlavní obsah

Silný vítr zastavil lanovku z Růžové hory na Sněžku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lanová dráha Sněžka, Seznam Zprávy

Kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na Sněžku.

Reklama

V neděli je v Krkonoších zataženo a horší viditelnost. Nadále platí druhý lavinový stupeň z pětibodové škály, výhled na pondělí je stejný. Na hřebenech je až 130 centimetrů sněhu. Na ledovou krustu napadlo půl metru sněhu.

Článek

Kvůli silnému větru v neděli nejezdí lanovka na vrchol Sněžky. Horní úsek kabinové lanovky z Růžové hory na Sněžku stojí. V provozu je spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Ve skicentrech Špindlerův Mlýn a Černá hora-Pec pod Sněžkou lanovky vítr neomezil. Vyplývá to z informací provozovatele lanovky a skiareálů.

Lanovka na Sněžku může být v provozu, když vítr fouká do rychlosti 60 kilometrů v hodině. Podle zaměstnankyně informační linky lanovky na vrcholu Krkonoš byl v neděli dopoledne vítr kolem 90 kilometrů za hodinu. Ve skicentru ve Špindlerově Mlýně je většina lanovek v provozu, stejně tak v Peci pod Sněžkou.

„Na horách se během nočních hodin prudce ochladilo, v kombinaci se severovýchodním větrem vznikla z vlhké sněhové pokrývky krusta a voda ze sněhové pokrývky postupně odtéká. Na závětrných svazích nad 1200 metrů nad mořem se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu,“ uvedli horští záchranáři.

Reklama

Související témata:

Doporučované