Hlavní obsah

Situace na tocích v ČR se uklidňuje, míst s povodňovým stavem ubylo pod stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: HZS JMK, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve středu brzy ráno se začala uklidňovat situace s povodňovým stavem a počet toků s ním klesl pod stovku. Třetí nejvyšší stupeň ohrožení nadále platí na desítce míst. Hladiny tam mají setrvalý stav, nebo již začínají klesat.

Článek

Situace na tocích v Česku se uklidňuje, míst s povodňovým stavem ubylo pod stovku. Dnes brzy ráno jich bylo 93, třetí stupeň povodňového ohrožení platil na desítce míst. Hladiny tam mají setrvalý stav, nebo klesají. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky kvůli tání sněhu a dešti platí do odvolání na většině území republiky.

Třetí povodňový stupeň platil k 05:00 na Labi v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích, Kostelci nad Labem na Mělnicku a v Němčicích na Pardubicku. Povodňové ohrožení hlásila také měřicí místa na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku. Stejné to bylo na Chrudimce na vodočtu Padrty na Chrudimsku, ve stejném okrese na Doubravě v Pařížově a také na Cidlině v Sánech na Nymbursku.

Míst s druhým povodňovým stupněm pohotovosti bylo ráno necelých 20, zbylých zhruba šest desítek míst hlásilo nejnižší povodňový stupeň, tedy bdělost. Ještě v úterý ráno bylo míst s některým z povodňových stupňů téměř 140, do večera se počet snížil na 120. Třetích povodňových stupňů v úterý od rána do večera ubylo z 18 na dvanáct.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobovala v dopravě, zaplavila některé silnice nebo podjezdy. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se v úterý zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Reklama

Související témata:

Doporučované