Hlavní obsah

Školní jídelny plošně zdražují. Někde i o sedm korun za oběd

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny obědů ve školních jídelnách jdou nahoru. Rodičům, kteří si nemohou obědy pro své děti dovolit, pomáhá s náklady organizace Women for Women a také ministerstvo práce. Obědy v průměru podraží o 12 procent.

Článek

Aby nemuseli zdražit obědy už loni, vařili ve školní jídelně v pražské Jindřišské ulici jen jeden druh jídla. Žáci čtyř škol, kteří sem docházejí, si tak sice nemohli vybírat z obvyklých dvou menu, rodiče ale zase nemuseli sahat hlouběji do kapsy. Od nového školního roku ale i tady cena poroste.

„My vaříme pro tři věkové kategorie a u všech jsme zdražovali o pětikorunu. Právě proto, abychom dětem mohli zase dát na výběr,“ popisuje pro Seznam Zprávy ředitelka jídelny Lucie Kalendová.

Zároveň ale nevylučuje, že po přelomu roku dojde ještě k dalšímu zdražení. Všeobecné zvyšování cen všech druhů potravin se navíc může promítnout i do skladby obědů.

„Uvidíme, až nás zavezou prvním zbožím. Může se ale stát, že budeme muset sáhnout třeba po levnější variantě ryby. Dosud jsme byli schopní brát i lososa,“ dodává Kalendová.

Prozatím ale tady od září rodiče dětí do 10 let zaplatí 36 korun, pro starší strávníky do 14 let vyjde polední menu na 38 korun a ještě o dvě koruny více si musí připravit rodiče středoškoláků.

Ukrajinci s Ukrajinci, Češi s Čechy

Kvůli nedostatečným kapacitám vzniknou v Česku samostatné a segregované ukrajinské školy.

Školní jídelny ale zdražují plošně. Pokud zůstaneme v Praze, tak průměrně z roku na rok o šest korun. Základní a mateřská škola Jarov zvýšila ceny pro děti na druhém stupni už v květnu – z 32 na 39 korun. Základní škola Meteorologická pak až od začátku letošního roku, ale podobně – o šest korun na 36 Kč za oběd.

I loňská úprava vyhlášky ministerstva školství reflektovala zdražování. Minimální cena obědů pro všechny věkové kategorie stoupla o čtyři koruny, ta maximální o sedm nebo osm korun. Školní jídelny si tak na základní škole mohou naúčtovat podle věku strávníka od 20 do 45 korun za oběd.

„Žáci-strávníci platí pouze náklady na nákup potravin. Provoz jídelny a mzdová režie je proplácena z rozpočtu zřizovatele. Cizí strávníci platí plnou cenu – tedy včetně provozu jídelen a mzdových nákladů,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Zdražuje se všude. Pro někoho příliš

V regionech jsou sice oproti hlavnímu městu školní obědy průměrně levnější, došlo ale ke srovnatelnému zdražení. Například chomutovští žáci starší 11 let na Základní škole Kadaňská zaplatí 32 korun, o 3 koruny více než loni. V nedalekém Klášterci nad Ohří pak zdražovala základka v Petlérské ulici o dvě koruny na 28 Kč.

„Ještě mi to přijde únosné vzhledem k cenám potravin,“ říká Kateřina Trešlová. Ta platí pro své dítě za oběd na škole v Jirkově nově 33 namísto loňských 26 korun.

Pro některé rodiny to už ale může být výrazný zásek do rozpočtu. Zvlášť samoživitelé pocítí jakékoliv zvýšení nákladů.

„Od ledna jsme už museli navyšovat stravné a nevyhneme se tomu ani od září. Rodiče nejstarších žáků platili 31 korun a paní vedoucí ve školní jídelně má obavy, že pokud zvedne cenu ještě o čtyři nebo pět korun, děti přestanou chodit. Už teď jsme ale v minusu, co se týká financí,“ dodává ředitelka zlínské základní školy Mostní Věra Kundratová.

Desetitisíce dětí mají oběd zdarma

Rodinám, které si nemohou oběd pro své děti dovolit, pak pomáhá nezisková organizace Women for Women. Její projekt Obědy pro děti zajistil už od roku 2013 alespoň jedno teplé jídlo denně desetitisícům dětí v celé republice.

Podle dat organizace vzrostla meziročně cena obědů o více než tři koruny, zhruba tedy o 12 procent. Průměrně tak rodiče musí za měsíc zaplatit za dítě 650 až 800 korun. Nejvíce si připlatí v Praze, a to o šest korun. Ve většině krajů už průměrná cena oběda překročila třicetikorunovou hranici.

„Na rodiče dopadá ekonomická krize a do finančních problémů se dostávají i ti, kteří v minulost problémy neměli. Evidujeme nárůst ceny za oběd ve všech krajích,“ říká hlavní koordinátorka projektu Obědy pro děti Lucie Zerbini.

K dnešku je tak v projektu už před začátkem školního roku zařazených 6 716 dětí, za jejichž stravování Women for Women zaplatí 40,6 milionu korun. Loni se ke stejnému dni podpora týkala ani ne 5 500 dětí.

V průběhu předcházejícího školního roku se ale počet podpořených žáků zvyšoval, a to společně s rychle rostoucím tempem zdražování a ruskou invazí na Ukrajinu – organizace hradila obědy i nově příchozím žákům z Ukrajiny.

„Očekáváme nárůst žádostí jak během příštího týdne, tak hlavně na začátku školního roku, který je pro všechny rodiče vždy finančně velmi náročný, a s přihlédnutím k aktuální situaci jsme si jisti, že tento školní rok bude obzvlášť složitý,“ dodává Zerbini. Loni takto počet podpořených dětí vystoupal až na 12 738.

Mimo neziskové organizace Women for Women mohou rodiče získat pro své děti obědy bezplatně i prostřednictvím žádosti u úřadu práce.

„U nás má takřka 200 dětí obědy hrazené ze státního projektu Obědy do škol. Strava je ale hrazená jen dětem, jejichž rodiče se nejpozději do konce srpna registrují na úřadu práce,“ vysvětluje ředitel ústecké ZŠ Mojžíř Karel Bendlmajer.

I kdyby si tak některá z rodin nově nemohla obědy pro děti dovolit, proplatí jim je Ministerstvo práce a sociálních věcí nejdříve od dalšího pololetí. V loňském školním roce bylo ve státním programu Obědy do škol zapojeno 929 škol a 14 158 dětí, to je meziročně nárůst o třetinu.

„Projekty stávající výzvy budou prodlouženy až do 31. 7. 2023, a to na základě schválených žádostí o změnu. Je připraveno dostatek finančních prostředků pro zapojení dalších dětí, jejichž rodina je v hmotné nouzi,“ doplňuje mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Z původních 65 milionů došlo k navýšení prostředků ve výzvě na 137 milionů korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak reagovalo na zvýšení cen potravin, a tím i obědů.

Reklama

Doporučované