Hlavní obsah

Místo vyschlé řeky parkoviště? Byla to nadsázka, říká budějovický primátor

Foto: Petr Lundák/MAFRA, Profimedia.cz

Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Reklama

Českobudějovický primátor Jiří Svoboda se stal terčem kritiky za svůj výrok v anketě týdeníku Respekt. Řeky ve městech v ní označil za nákladnou dopravní překážku. „I primátor se může pokusit o humor,“ komentuje teď vyjádření.

Článek

Kvůli suchu, které panuje v Evropě, vysychají řeky například v Itálii, Španělsku nebo Německu.

Týdeník Respekt se tak v anketě dotazoval komunálních politiků, co by pro tuzemská města znamenalo, kdyby řeky vyschly i u nich.

Zatímco ostatní v odpovědích zmiňují potenciální dopady na zásobování pitnou vodou, na zemědělství nebo například elektrárny, primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO) popsal řeky jako nákladný problém pro město. „Musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se,“ uvedl.

„Řeky ve městě jsou nákladnou dopravní překážkou. Pokud by trvale zmizely, plochu využijeme pro parkování,“ pokračoval s tím, že takový scénář je hypotetický a nepravděpodobný.

U mnoha čtenářů jeho výrok vyvolal pobouření a například šéfredaktor Respektu Erik Tabery ho sdílel na svém Instagramu se slovy: „Z téhle odpovědi doslova mrazí.“

Foto: Erik Tabery

Odpověď primátora Jiřího Svobody na Instagramu Erika Taberyho.

Svoboda pro Seznam Zprávy uvedl, že v anketě neodpovídal docela vážně.

„Asi jsem přecenil chápavost běžného čtenáře. Vyschnutí řek považuji za čistě hypotetické a nepravděpodobné, a tak jsem v příspěvku použil samozřejmě nadsázku. Nevím, co by se muselo stát, aby k něčemu takovému došlo,“ řekl.

Text měl podle něj pouze poukázat na to, že jeho město je soutokem dvou řek, hlavním tranzitem z Česka směrem na jih a také železnicí rozděleno na několik částí, mezi nimiž se obtížně prostupuje, a radnice tak čelí více výzvám.

„České Budějovice ale dlouhodobě pracují s konceptem Město a voda, který zapojuje naše řeky do místního života. Ať už jde o zpřístupňování břehů, mola na koupání, písečné pláže, hudební festival Múzy na vodě, nebo nové přístavní molo, které vybudovalo Povodí Vltavy,“ doplnil Svoboda.

Reklama

Související témata:

Doporučované