Hlavní obsah

Středula má nové téma, na vyšší platy už netlačí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odborový šéf a kandidát na prezidenta poslal otevřený dopis předsedovi vlády Fialovi a žádá o schůzku prezidenta Zemana.

Reklama

Odborový šéf Josef Středula se rozhodl výrazně vstoupit do prezidentské kampaně. Muž, který doposud tlačil vládu a firmy hlavně ke zvyšování platů zaměstnanců, nově přichází s tématem levnějších energií.

Článek

Při svých cestách mezi lidmi totiž zjistil, že pro ně není zas tak podstatné, jestli se jim zvýší příjmy o pět nebo sedm procent, když jejich výdaje na energie vylétly o desítky, někdy i stovky procent.

Středula, který společně s expremiérem Andrejem Babišem (ANO), generálem Petrem Pavlem a profesorkou Danuší Nerudovou patří mezi hlavní favority prezidentské volby, dnes kvůli tomu v Ostravě představil svou výzvu pod názvem „Je to o cenách energií, pane premiére“.

Středulova cesta na Hrad

Proč se rozhodl jít do boje o prezidentské křeslo? A kdo jsou jeho vyzyvatelé?

„Cítím stoupající nejistotu a nervozitu v celé společnosti. Ty způsobuje inflace, rostoucí ceny energií v kombinaci s liknavostí vlády přijmout odpovědnost a činit konkrétní kroky na podporu ohrožených skupin obyvatel a také firem, které díky nečinnosti kabinetu přestávají být konkurenceschopné,“ prohlásil Středula dnes v Ostravě.

Sázka na levicové voliče

Předseda odborové centrály se stejně jako Andrej Babiš snaží oslovit hlavně levicové voliče a lidi zklamané současnou vládou Petra Fialy (ODS). S expremiérem a šéfem hnutí ANO tak apeluje na stejná témata, chce se ale odlišit stylem. Kromě nadávání na vládu a hecování lidí na náměstích by se rád Středula představil jako „konstruktivní“ člověk, který nabízí řešení.

Proto kvůli cenám energií požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, parlamentními lídry a hlavně dnes odeslal otevřený dopis premiéru Fialovi. „Kde je ta pomocná ruka? Je potřeba konat, pane premiére, protože zima a konkurence buší na vrata! Covid ukázal, že vládní podpora, když je rychlá, umí být i účinná,“ apeluje Středula v dopise.

Poukazuje hlavně na příklad sousedního Německa, kde vláda zavádí již čtvrtý balíček opatření proti dopadu extrémních cen energií na konkurenceschopnost německých firem. Fialův kabinet na podobné výhrady reaguje tím, že dělá dost. Na takzvaný úsporný tarif vyčlenila vláda 66 miliard korun, každá domácnost by na drahé energie mohla získat až 16 tisíc korun.

Reklama

Doporučované