Hlavní obsah

Kdo je tady prezident? Ptám se já vysílalo z Plzně s Pavlem, Středulou a Drábovou

Pusťte si celý přenos z plzeňské debaty podcastu Ptám se já.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková společně s hosty vyrazily mezi posluchače podcastu Ptám se já do Papírny Plzeň se speciálem Kdo je tady prezident.

S odborovým předákem Josefem Středulou, generálem ve výslužbě Petrem Pavlem a šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou debatovaly o současných bezpečnostních výzvách, ale i o tom, jak by se k nim měla postavit budoucí hlava státu. Jaké největší problémy bude muset řešit?

„Co mně chybělo nejen u našeho prezidenta, ale i u dalších představitelů, byla větší razance a větší rychlost v případě války na Ukrajině. S plnohodnotnou válkou proti zemi jsme měli počítat jako s nejhorším scénářem, i když ne nejpravděpodobnějším. Měli jsme být na ten nejhorší scénář připraveni a ne se dopracovat k nějaké významnější pomoci Ukrajině až po třech měsících,“ komentoval Petr Pavel fakt, že Evropa v poslední době podcenila bezpečnostní otázky.

Podle Josefa Středuly nesmí česká exekutiva zapomínat i na ekonomické dopady, které nejen válka na hranicích Evropy přinesla. Vysoká inflace, zdražování energií i dalších komodit podle něj zasáhnou řadu obyvatel.

„Moudrá vláda musí řešit situaci občanů, pokud to nebude řešit, zadělává si na velký problém. Podobnou situaci jsme si zažili v letech 2009–2012, kdy vláda přehlížela problémy lidí a firem. Teď je ale ta rozezlenost lidí daleko větší, než jsem kdy zažil. A to jsem toho zažil hodně,“ řekl.

S tím souhlasí i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Čekají nás těžké časy. Skončily velké prázdniny, kdy jsme si užívali, že komodity, včetně energetických, byly extrémně levné. Ony se ale ty komodity chovají jako třeba akciové trhy, i když nám to nepřipadalo. My si dlouhá léta vybírali zisky a teď za to zaplatíme,“ vysvětlila. Například ceny za energie, které Češi v posledních letech platili, podle ní neodpovídaly realitě.

Kromě moderátorek Ptám se já se ale hostů ptali i diváci. Rozevírají se v české společnosti sociální nůžky? A jak by k tomu měla přistupovat budoucí hlava státu? Kam by měla směřovat zahraniční politika Česka a jak si poradíme s energetickou závislostí na Rusku?

Záznam celého speciálu podcastu Ptám se já z Papírny Plzeň s názvem Kdo je tady prezident si můžete pustit v úvodním videu. Jednotlivé rozhovory s Josefem Středulou, Petrem Pavlem, a Danou Drábovou najdete na našem webu i ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované