Hlavní obsah

Trikolóru nadále povede Majerová Zahradníková, funkci obhájila na sněmu

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Majerová Zahradníková obhájila vedení strany, přestože se Trikolóře loni nepodařilo dostat do parlamentu.

Reklama

Bývalá poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková porazila své vyzyvatele, antropologa a vysokoškolského učitele Ivo Budila a projektového manažera Roberta Trošku.

Článek

Předsedkyní Trikolóry zůstane překladatelka a bývalá poslankyně za ODS Zuzana Majerová Zahradníková, delegáti ji zvolili na dnešním sněmu. Hnutí vede od loňského roku. Aktuálně delegáti na neveřejném zasedání v pražském hotelu Olšanka volí místopředsedy.

Trikolóru založil Václav Klaus mladší v roce 2019, když byl vyloučen z ODS i z jejího poslaneckého klubu. Loni v březnu oznámil, že opouští funkci předsedy hnutí a nebude za něj kandidovat ve sněmovních volbách. Předsednictví převzala Majerová Zahradníková. Ve volbách blok Trikolora Svobodní Soukromníci získal 2,76 procenta hlasů, nepřekročil tak pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Majerová Zahradníková měla mít tři vyzyvatele: antropologa a vysokoškolského pedagoga Ivo Budila, právníka a podnikatele Jindřicha Rajchla a projektového manažera Roberta Trošku. Rajchl se ale ještě před volbou kandidatury vzdal. Na druhém místě skončil Budil, třetí byl Troška.

Podle dřívějšího vyjádření Majerové Zahradníkové bude sjezd řešit i pojmenování, protože hnutí šlo do voleb společně s dalšími stranami pod názvem Trikolora Svobodní Soukromníci. Preferovala by, aby zůstal název Trikolóra a hnutí občanů se změnilo na politickou stranu.

Podle prosincového průzkumu veřejného mínění by Trikolóra společně s výše uvedenými stranami získala ve volbách do Poslanecké sněmovny tři procenta hlasů.

Předsedkyně řekla, že podporu od členů Trikolóry dlouhodobě vnímala, přiznala ale lehkou nervozitu. Za důležité nyní považuje rozhýbat činnost v krajských organizacích, připravit se na komunální a senátní volby, vycizelovat program a nadále hájit lidské svobody.

Volby do obecních zastupitelstev považuje Majerová Zahradníková za stěžejní. Nemá za nutné účastnit se senátních voleb ve všech 27 okrscích. „Je dobré účastnit se tam, kde máme takové kapacity, že víme, že by šly přinejmenším do druhého kola, anebo se domluvit na širší spolupráci s ostatními stranami, což bude i předmětem jednání v následujícím měsíci,“ řekla.

Reklama

Doporučované