Hlavní obsah

Turisťák místo lyžáku. Hory jsou bez sněhu

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Takhle to vypadá třeba na sjezdovce v Bedřichově v Jizerských horách.

Reklama

Na tradiční lyžařské kurzy vyjíždí se začátkem roku také školy. Jenže letošní zima je pro lyžaře extrémně špatná. Některé skupiny tak vyměnily lyže za pohorky. Jiné školy už jezdí raději do Tater nebo Alp.

Článek

Lyžařský výcvik si užili, akorát ani jednou nelyžovali. Letošní zima opravdu nepřeje tradičním školním pobytům na horách. Lyžáky tak děti mění za pohorky a sjezdovku sjíždí maximálně válením sudů, jako například osmáci ze ZŠ Holýšov.

„Máme aktuálně další skupinu dětí na lyžařském výcviku a jsou na tom podobně. I když začalo sněžit, tak zatím nejsou podmínky takové, aby mohly lyžovat,“ říká ředitelka školy Monika Hynčíková.

Turistické výlety pak doplňoval během týdne turnaj v prší. Což je poměrně přiléhavá hra vzhledem k aktuálním spíše dešťovým než sněhovým podmínkám.

„V plánu mají nějakou táborovou hru a uprostřed týdne návštěvu akvaparku, kam se tedy jezdí, i když sníh je. Takže si kurz přizpůsobí tomu, co se dá dělat na horách, když nejde lyžovat,“ přidává ředitel ústecké ZŠ Rabasova Michal Kapoun, jehož žáky také na lyžařském výcviku postihl nedostatek sněhu.

S tím bojují lyžařské areály po celé republice. Seznam Zprávy se vypravily například do Bedřichova v Jizerských horách, kde si lidé na potkání radí, kam za posledním sněhem, aby si děti mohly alespoň na pár metrech zabobovat.

„Dojíždíme za sněhem“

Školy mohou pro žáky udělat na poslední chvíli jedinou věc – najít v okolí ubytování areál, kde se dá alespoň s přimhouřenýma očima vykroužit střední oblouk.

„Zrovna máme dva lyžařské kurzy, jeden nám přijíždí dnes (v pondělí, pozn. aut.) a zároveň další na hory najíždí. Jezdíme do Jeseníků a hledali jsme tam alespoň trochu vyhovující sněhové podmínky, takže jsme za sněhem nakonec dojížděli, nicméně není to plnohodnotný výcvik,“ ví ředitel Základní školy Sportovní z Uherského Hradiště Milan Melichárek.

Rodiče ze všech oslovených škol mají ale jednu jistotu. Peníze určené na skipasy se jim vrátí zpátky.

„Lyžařský výcvik jsme změnili na turistický kurz s tím, že vybranou částku na vleky samozřejmě vracíme dětem zpátky. Se změnou programu nemají problém rodiče ani děti. V neděli se nám zrovna vrátil jeden kurz zpátky a zaznívají pouze pochvalné komentáře,“ vysvětluje ředitelka základky ze Staré Boleslavi Iva Moualhi, že pro děti je hlavní, aby si užily kolektiv i jinde než ve škole.

Výhodu v nevýhodě mají v tomto školy, které sídlí v blízkosti některého z lyžařských areálů. Děti mají sice také celý týden lyžařský výcvik, denně ale na sjezdovku dojíždí. Přijdou tak sice o společný čas na chatě, zase ale mají jistotu, že si zalyžují.

„Tím, že u nás děti do lyžařských areálů dojíždí, tak pokud by nebyl sníh, byly by normálně ve škole a učily se. Jsme tak poměrně flexibilní. Čili byli bychom se třeba schopni domluvit se skiareálem ve Frymburku na jiném termínu,“ vysvětluje ředitelka tamní základní školy Milada Minaříková.

Sněhových dnů za 60 let polovina

Některé školy už proto nespoléhají na sněhovou nadílku v českých horách a vyráží raději rovnou do Tater nebo Alp. Týká se to ale většinou až škol středních, které se spíše než základní odváží vyrazit se žáky do zahraničí.

„V minulosti se nám asi dvakrát stalo, že ani na Pradědu nebyl sníh, tak jsme lyžařské výcviky přesunuli na Slovensko do Vysokých Tater. Využíváme první dva týdny, kdy ještě nejsou prázdniny, a je to tak i pro děti levnější,“ říká Vendula Švarcová z havířovské Střední školy Prostřední Suchá.

Na lyžařském výcviku musely týden bez sněhu zvládnout samozřejmě i některé předcházející generace. Obleva si prostě nevybírá. Na druhou stranu s globální změnou klimatu se dá očekávat, že výkyvy budou častější. Za posledních 60 let v Česku o polovinu ubylo dní, kdy na zemi leží sněhová pokrývka, jak Seznam Zprávy upozornily v nedávné analýze. Lyžařské výcviky tak budou muset počítat s tím, že nedostatek sněhu bude hrozit na českých horách už zřejmě vždy.

Reklama

Doporučované