Hlavní obsah

„Tanky bez munice? Nedává to smysl,“ řekl Pavel po návštěvě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel se vrátil z návštěvy na Ukrajině.

Reklama

Prezident Petr Pavel je zpět z Ukrajiny. Dvoudenní návštěvu zhodnotil na vojenském letišti v pražských Kbelích, kam přicestoval v neděli po poledni.

Článek

Ukrajina potřebuje větší dodávky munice, aby se mohla efektivně bránit nebo podniknout očekávaný protiútok, řekl Petr Pavel po návštěvě napadené země.

Česko proto hledá cesty, jak munici ve větším množství poskytnout. „Kritický nedostatek munice omezuje schopnost Ukrajiny se efektivně bránit, ale do určité míry limituje provést úspěšnou protiofenzivu. Pokud mají obnovit kontrolu nad okupovaným územím, které Rusko agresivně drží déle než rok, pak jiná cesta než protifenzivou není,“ sdělil prezident v neděli na tiskové konferenci.

Pavel s delegací navštívil i výcvikový polygon u Dnipra, kde viděl část české techniky, která putovala na Ukrajinu. Konkrétně samohybnou houfnici a raketomet, přezdívaný Přemysl. „Potěšilo mě, že kusy, které jsou na Ukrajině déle než rok, stále fungují. A spolehlivě. Ukrajinci si je chválí. Jejich ještě intenzivnější využití k obraně území brzdí právě munice. Budeme nadále hledat cesty, jak nejen zvýšit dodávky munice z našich zdrojů, ale kreativně se spojenci hledat možnosti, jak v krátké době na Ukrajinu dostat to, co budou potřebovat,“ doplnil prezident.

Bez munice skladové zboží

Spojenci podle něj dodávají moderní techniku, včetně tanků, ale s minimálním množstvím munice. „Ukrajinci pak stroje mohou nasadit jen na pár dní, potom je musí stáhnout a stává se z nich skladové zboží. To skutečně nedává smysl,“ sdělil.

Potřebná munice už se podle něj v ČR mnohdy nevyrábí, je ale dostupná v některých jiných státech. „Její zásoby jsou často v zemích, které tradičně odebíraly sovětskou techniku,“ řekl. Chce usilovat, aby se odtamtud do válečné zóny dostala.

Armádní generál ve výslužbě zmínil, že Rusové mají převahu v dělostřeleckých hlavních a raketometech, hlavně však v počtu munice. Denně totiž vystřelí čtyřnásobek až pětinásobek toho, co Ukrajinci.

„Cesta nebyla jenom symbolickým gestem, ale i snahou o naplnění konkrétní podpory. Zhodnocení té dosavadní a naznačení cest další podpory. Také byla podkladem pro mnoho úkolů, na kterých budeme dál pracovat. Týkají se poválečné obnovy Ukrajiny či vzájemné spolupráce,“ řekl Pavel.

Prezident se v Kyjevě setkal i s protějškem Volodymyrem Zelenským, hovořili o konkrétních projektech. „Od pomoci se přesouváme ke spolupráci,“ řekl Pavel.

Podle něj ji Česko na Ukrajině může rozvíjet ve více oblastech. Zmínil zdravotnictví, vodohospodářství, kosmický výzkum nebo dopravu, kde konkrétně hovořil o Škodě Transportation.

Prezident chce u spojenců usilovat o to, aby se Ukrajina stala součástí evropského společenství. „Musíme se postarat o to, aby napadená země mohla obnovit svou suverenitu, včetně toho, že se stane členem Evropské unie a výhledově i NATO. Tento postup budu podporovat,“ uvedl.

Pavel odcestoval na Ukrajinu ve čtvrtek večer. Část programu měli společný se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Společnou cestou jsme chtěli dát najevo, že sdílíme stejné hodnoty. Že pro nás svoboda, suverenita a spravedlnost nejsou jen prázdné pojmy a vnímáme je stejně. Jsme připravení se na jejich naplnění stejně podílet,“ doplnil prezident.

V pátek dorazili do Kyjeva, kde se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V hlavním městě uctili památku padlých vojáků a připomněli si přísahu československých legionářů.

Pavel také navštívil město Borodjanka, poničené ruským bombardováním, stejně jako město Buča, symbol válečných zločinů Rusů.

Jako první zahraniční státník od ruské invaze v sobotu navštívil východ Ukrajiny. S delegací přijel vlakem do Dnipra. V Dněpropetrovské oblasti, významně zaměřené na průmysl, chce Česká republika výhledově otevřít generální konzulát.

Pavel poděkoval všem bezpečnostním složkám a dalším aktérům za organizaci cesty. „Byla to jedna velká souvislá cesta. Nikde jsme nebyli ubytováni. Všichni odvedli skvělou práci. Cesta proběhla bez narušení, přesně podle plánu. Dosáhli jsme všech cílů, kterých jsme chtěli dosáhnout,“ uvedl.

„Nejde jen o symboliku“

Pavlovu návštěvu ocenil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Je to jednoznačné potvrzení toho, co Česko poslední rok a půl dělá pro bezpečnost Ukrajiny, ale také pro naši bezpečnost,“ řekl v diskuzním pořadu Partie na televizi CNN Prima News.

Podle něj nejde jen o symboliku. „Je to o praktickém setkání prezidentů, kteří mají svou vlastní, i když neveřejnou agendu. Možnost mluvit z očí do očí je nenahraditelná,“ doplnil.

Řekl také, že jeho ministerstvo s Hradem Pavlovu návštěvu Ukrajiny koordinovalo a bezpečnostní složky státu ji schválily. „Ale samozřejmě nejsem v pozici, abych panu prezidentovi říkal, kam a kdy má cestovat,“ řekl ministr zahraničí.

Reklama

Doporučované