Hlavní obsah

Ukrajinští studenti civilního letectví dokončují svůj výcvik v Česku

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Ukrajinští studenti civilního letectví přijeli do Česka, aby zde mohli cvičit létání. Ilustrační fotografie.

Reklama

Civilní letadla nemohou létat nad Ukrajinou už druhým rokem. Proto Ministerstvo zahraničních věcí spolu s americkou ambasádou přispěly na studium v Praze 20 studentům kyjevské letecké univerzity, píše iRozhlas.cz.

Článek

Kvůli ruské invazi je nebe na Ukrajině už druhým rokem „uzavřené“ pro civilní letadla. Studenti leteckých škol proto nemohou trénovat létaní. Dvacet ukrajinských studentů proto přijelo v září do Prahy, aby mohli cvičit v Česku. Jejich výcvik probíhá na letištích v Karlových Varech a Benešově. Teoretickou výuku pak zajišťuje Fakulta dopravní ČVUT v Praze.

Studenti jsou za tuto možnost vděční. „Moc to pro mě znamenalo. Poté, co naplno začala invaze, jsme dostali šanci cvičit tady. Je to pro nás jako chytit druhý dech, dává nám to nový smysl života,“ popsal student Národní letecké univerzity v Kyjevě Danylo pro iRozhlas.

Část nákladů ukrajinských studentů pokrývá grant. Česko poskytlo 22 milionů korun a dalších deset milionů pak poskytly Spojené státy americké. Zbytek si ale budoucí piloti hradí sami – částka se pohybuje v řádech statisíců korun. Praktický výcvik pilotů dopravních letadel v Česku stojí 1,5 až dva miliony korun.

Reklama

Doporučované