Hlavní obsah

V Česku se tvoří náledí. Na dálnici D5 havarovaly tři kamiony

Foto: Profimedia.cz

V Česku hrozí vyjma východu země od středečního odpoledne do čtvrtečního dopoledne tvorba ledovky. (Ilustrační foto)

Reklama

aktualizováno •

Podle meteorologů se má ledovka a náledí do čtvrtečního rána postupně tvořit na téměř celém území Čech a v části Moravy. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od středečního poledne do čtvrtečních 9 hodin.

Článek

Ledovka a sněžení komplikovaly od dnešního odpoledne dopravu na mnoha místech. Kvůli nehodám kamionů byly zavřené úseky dálnic D5 a D8. Problémy má ve velkých městech MHD. Dlouhé kolony se tvořily v Ústí nad Labem, se zpožděním je třeba počítat i v Praze.

Meteorologové varovali, že v pásu od Jizerských hor po Jeseníky na severu ČR hrozí od dnešního večera kvůli ledovce kalamita. Chůze i jízda autem tam může být téměř nemožná. Kvůli špatné sjízdnosti a očekávané ledovce zavřeli silničáři ve 20 hodin pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnici z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Dálnice D8 byla zavřená v Ústeckém kraji mezi exitem Řehlovice a exitem Bílinka. Zapříčený kamion tam blokoval vozovku, nehoda se obešla bez zranění. Průjezd byl znovu obnoven po třech hodinách. Menší kolize se staly ve všech okresech. Neprůjezdná byla například po nehodě dvou aut silnice ve směru na Malečov na Ústecku. Jedno z aut mělo letní gumy, řekla ČTK mluvčí policie Miroslava Glogovská.

Podle ní by měli řidiči zvážit, zda za takového počasí vyrazí do terénu bez přezutí. Kolony se v krajském městě tvořily například na Střekově, Severní Terase nebo směrem na Chuderov a Žežice.

Tři kamiony za jeden večer

Na dálnici D5 na Tachovsku havaroval dnes vpodvečer už třetí kamion. Dálnice byla na 126. kilometru ve směru na Plzeň uzavřená. Kamion s návěsem se převrátil také u čerpací stanice Shell na 123. kilometru ve stejném okrese. Blokoval vjezd ke stojanům. Další kamion boural na 127. kilometru, také ve směru na Plzeň, řidič je zraněn. Po deváté hodině večer silničáři dálnici znovu otevřeli.

Na Domažlicku se srazil nákladní vůz s cisternou. Hlavní tah I/26 z Plzně do Domažlice a do Německa je mezi Meclovem a Březím uzavřen. Zraněni byli dva lidé. Silnice má být uzavřena do 23 hodin.

V Ústeckém kraji jsou v terénu všechny sypače, do terénu vyslali veškerou techniku také silničáři v hlavním městě. Vpodvečer se v Praze stalo několik nehod, většina byla bez zranění. Pražská integrovaná doprava lidem doporučila, aby aktuální stav spojů sledovali v aplikaci Lítačka. Je možné, že budou zpožděné.

Varování před ledovkou

České dráhy kvůli mimořádnostem spojeným s tvorbou ledovky a náledí posílily dispečink a pohotovostní službu. Zároveň mají připravené pomocné lokomotivy. Národní dopravce žádá cestující, aby sledovali aktuální informace o provozu na železnici.

Varování před ledovkou je platné do čtvrtečního dopoledne. Týká se většiny území ČR, nevztahuje se na Zlínský kraj a východní části Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Meteorologové očekávají komplikace v dopravě a energetice. Od čtvrtečního do pátečního dopoledne platí varování před náledím, zahrnuje celou Českou republiku s výjimkou jižní poloviny Zlínského a východní části Jihomoravského kraje.

Reklama

Doporučované