Hlavní obsah

V Česku stouply hladiny řek. Zvedat se mohou do úterního rána

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozvodněné Labe v Děčíně a Ústí nad Labem. Foceno 5. 1. 2024.

Reklama

Na deseti místech jsou hladiny na povodňových stupních. Jedná se zejména o vodní toky v Královéhradeckém a Libereckém kraji. Nejvyšší povodňový stupeň je hlášen na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku.

Článek

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply v noci na dnešek hladiny toků. Na deseti místech jsou na některém z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku je dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, tedy povodňovém ohrožení. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy ústavu platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních 6:00.

Většina ze zmíněných deseti úseků vodních toků je na nejnižším, prvním povodňovém stupni. Pouze dva z nich se dostaly výše. Řeka Jizera v Jablonci nad Jizerou je na druhém stupni a Labe ve Vestřevi na třetím.

Na některých místech voda začala stoupat už v neděli večer. Na polovině z rozvodněných úseků byly hladiny dnes v 5:30 na setrvalém stavu a na druhé polovině stoupaly. Právě na Jizeře a Labi, kde byly dosaženy vyšší povodňové stupně než první, hladiny podle ČHMÚ dál rychle stoupají.

„Během nedělního večera a noci na pondělí 5. února budou hladiny toků odvodňující Krkonoše, Jizerské hory, Orlické hory a Jeseníky vlivem předpovídaných srážek a tání sněhu výrazně stoupat,“ oznámili v neděli pracovníci ČHMÚ. Podle výstrahy ústavu se mohou hladiny toků zvedat až do úterního rána.

Reklama

Doporučované