Hlavní obsah

V ČR opět padly teplotní rekordy, ještě tepleji by bylo bez prachu ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rozkvetlé stromy v Oslavanech.

Reklama

„Teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a vysoká oblačnost, která se následkem prachu tvořila více. Teploty byly na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely,“ uvedl ČHMÚ.

Článek

V Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy, v sobotu je zaznamenalo 46 ze 165 stanic měřících alespoň 30 let. V Plzni na dvou stanicích bylo víc než 24 stupňů Celsia. Teploty byly velmi vysoké právě na jihozápadě Čech i díky velmi nízké vlhkosti. Na sociální síti X to napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nenaplnila se tak možnost, že by sobota byla s teplotou 25 stupňů a vyšší prvním letním dnem letošního roku, teploty totiž snížil saharský prach v ovzduší.

„Bylo to velmi těsné, ale letního dne jsme se nakonec nedočkali. Teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a vysoká oblačnost, která se následkem prachu tvořila více. Teploty byly na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely,“ uvedl ČHMÚ. Připomněl, že předpovědní numerické modely neumí vliv prachu v ovzduší zohlednit.

Meteorologové zdůraznili, že šlo o extrémní hodnoty naprosto netypické pro konec března. „Ty odpovídají trendu častějších extrémů spojených s klimatickou změnou. Pokud by se navíc nenacházel v atmosféře rozptýlený prach, rekordy by padly na drtivé většině stanic,“ dodal. Saharský prach se do Česka začal od noci dostávat od jihozápadu. Vedle snížení teplot také zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu.

Reklama

Doporučované