Hlavní obsah

Video: Obří požár na Písecku. Hasit se bude ještě dny, pět hasičů se zranilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video z požáru u obce Jetětice zveřejnil na svém facebooku Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.Video: Facebook/HZS Jihočeského kraje

 

Reklama

aktualizováno •

U obce Jetětice na Písecku hořelo 40 hektarů lesa. Jde o nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Také na Sokolovsku mezi Svatavou a Boučím hořel les na ploše 200 krát 200 metrů.

Článek

Požár u obce Jetětice na Písecku zasáhl 40 hektarů lesa. Zásah pokračuje i v neděli, oheň už se ale hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Dohašovat se ale bude ještě několik dnů.

Příčina požáru ani výše škody zatím není známá. Při zásahu pomohl dnes i ranní déšť, řekl novinářům na místě požáru ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták.

Vysoké nebezpečí požárů platí nově jen pro východní část ČR. Na většině území Čech ČHMÚ výstrahu po nočních deštích zmírnil, riziko je tam teď nízké.

Požár na Písecku likviduje kolem 200 hasičů, pět se jich při zásahu zranilo. Požár vypukl v sobotu, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje.

„Plocha požáru je zhruba kolem 40 hektarů. Celou noc jsme ji udrželi v prostoru, kde jsme skončili na noc, ráno jsme začali na stejné ploše. V současné době neprobíhá nikde plošné plamenné hoření, jednotky přecházejí do fáze dohašování ložisek požáru a věříme, že i za pomoci letecké techniky se v to nějakém rozumném čase podaří zvládnout,“ řekl ČTK Sviták.

Jde o nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Plameny chytila paseka a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu.

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru v sobotu. Hasiči ze sedmi stanic hasičského sboru Jihočeského kraje a 17 jednotek dobrovolných hasičů zasahovali celou noc. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje.

„Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení ani dětské tábory apod. Není ohrožené obyvatelstvo,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Obtížný terén pro techniku

Hasiči vytvořili tři takzvané bojové úseky. „Podařilo se nám zastavit šíření požáru směrem k Orlické přehradě, kde by byl zásah vzhledem k tomu, že zde jsou hluboká údolí, velice komplikovaný,“ dodala mluvčí.

Hašení komplikuje také obtížně přístupný terén pro zásahovou techniku, důležitou roli proto mají čtyřkolky, které si hasiči vyžádali i od kolegů ze středních Čech.

Do soumraku s hašením pomáhala i Letecká služba policie, která hasila požár z vrtulníku. Vodu nabíral v přehradě. Požářiště monitoruje nejen pilot vrtulníku, ale i dron, dodala mluvčí.

Další desítky požárů

Jihočeští hasiči likvidovali dnes desítky požárů v přírodě. Bylo to v Sezimově Ústí, v Malontech na Českokrumlovsku, u Mirovic na Písecku, tam hořelo pole se vzrostlým obilím a kombajn, hasiči zde vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu.

Kvůli suchému počasí od začátku července vzrostl hasičům počet zásahů. Běžně v průměru za týden na jihu Čech likvidují asi 20 požárů. Jen za první červencový týden jich bylo na 70. Tento čtvrtek zasáhl požár pole u Dačic na Jindřichohradecku na ploše 40 hektarů a způsobil škodu víc než dva miliony korun. Hasiči kvůli tomu vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Oheň zasáhl 30 hektarů ječmene a deset hektarů strniště.

Hoří i na Sokolovsku

Také mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku hořel les na ploše 200 krát 200 metrů. Tam už je v neděli ráno oheň pod kontrolou. V tuto chvíli hasiči dohašují ohniska a kontrolují místo termokamerou.

Oheň se rozšířil i do korun stromů. „Místo je nepřístupné, je vyhlášený druhý stupeň poplachu,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hasiči zřídili čerpací stanici pro doplnění požární vody na služebně hasičů v areálu sokolovské chemičky. Po městě Sokolov a v areálu chemické firmy tak bude zvýšený pohyb zásahové techniky se zapnutými majáky. „Nejedná se o mimořádnou událost v chemičce, ale o doplňování požární vody pro lesní požár u Svatavy,“ dodal mluvčí krajských hasičů.

Reklama

Související témata:

Doporučované