Hlavní obsah

Vláda schválila novelu zákoníku práce s valorizací minimální mzdy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Minimální mzda má do pěti let odpovídat 47 procentům průměrné mzdy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministr práce Marian Jurečka na středeční tiskové konferenci oznámil, že minimální mzda by měla v roce 2029 odpovídat téměř polovině průměrné mzdy. Zaručené mzdy by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor.

Článek

Minimální mzda by měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Výsledná varianta 47 procent (poměr minimální k průměrné mzdě) a zároveň ponechání zaručené mzdy pouze pro platovou sféru je kompromisem, který jsme udělali na základě debat s odbory a zaměstnavateli,“ uvedl Jurečka. Podotkl, že podnikatelé a odboráři se na těchto návrzích nikdy neshodnou. Odbory už dřív případné rušení zaručených mezd ve firmách odmítaly. Požadovaly minimální mzdu ve výši poloviny průměrné mzdy. Zaměstnavatelé chtěli nižší poměr, volali po zrušení zaručených výdělků.

Přiměřené minimální mzdy upravuje předloňská směrnice EU, kterou mají členské země promítnout do praxe do poloviny listopadu. Předpis doporučuje nejnižší výdělek na 60 procentech mediánu hrubé mzdy či na 50 procentech průměrné hrubé mzdy. Minimální mzda se od ledna zvedla o 1600 korun na 18 900 korun a podle Ministerstva práce odpovídá 41,1 procentu průměrného hrubého výdělku, který se předpovídal pro letošek.

Podle Jurečky by měla minimální mzda do roku 2029 měla růst každý rok zhruba o stejné procento, příští rok by měla dosáhnout 42,2 procenta průměrné mzdy.

Reklama

Doporučované