Hlavní obsah

Vlna solidarity opadá, v potravinových bankách se tenčí zásoby

Foto: ČTK

V potravinové bance Central, která je v Praze, schází například oleje, sýry, jogurty, ovoce nebo dětské výživy.

Reklama

Potravinové banky teď vydávají třikrát více potravin než normálně. Pokud uprchlická vlna nezeslábne, budou schopné běžencům pomáhat jen další dva až tři týdny. Banky získají peníze z evropských fondů, o další pomoci se jedná.

Článek

V posledních týdnech vydaly potravinové banky přibližně 300 tun potravin a materiálu týdně na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Zásoby ale pomalu začínají docházet. Banky dodávají potraviny například do krajských asistenčních center pomoci, obracejí se na ně ale i další zařízení, která běžence ubytovávají.

„Vzhledem k tomu, že jsme byli velmi bohatě zásobeni dary od producentů, obchodních řetězců, distributorů i veřejnosti, nějaké zásoby máme. Ale stále odebíráme ze skladů třikrát více potravin, než je standardní. Spočítali jsme, že tímhle tempem nám potraviny víceméně dojdou v horizontu tří týdnů,“ řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Vlna pomoci postupně opadává, největší byla první dva týdny. Teď skončily sbírky, které byly například ve firmách. Každý týden jsme vyhlásili čas, kdy jsme dary přijímali. Už minulý týden to bylo slabší, tento týden víme jen o dvou dárcích, kteří přijedou něco darovat.
Romana Sýkorová, potravinová banka v Brně

Potravinové banky nyní získají desítky milionů korun na nákup potravin z evropských fondů. Pro ČTK to uvedla ředitelka Láchová po jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Potravinové banky by měly finance získat z operačního programu potravinové a materiální pomoci. Dosud bylo z programu uvolněno podle ředitelky deset milionů korun, v dalších týdnech by to mělo být mnohem více.

Do potravinové pomoci se zapojilo množství firem i jednotlivců, nyní se ale mnoho z nich ocitá na hraně možností, jak pomáhat. „Většina velkých firem podpořila nás, Člověka v tísni nebo jiné neziskové organizace. Všichni se do pomoci zapojili, ale budgety, které mohou na darování potravin uvolnit, nejsou bezedné,“ myslí si Láchová.

Nikdy jsme nevydávali tempem jako teď

V potravinové bance Central, která je v Praze, schází například oleje, sýry, jogurty, ovoce nebo dětské výživy. „Zaměstnanci jsou na pokraji sil, potraviny docházejí. Zatím to zvládáme, ale nevím, jak dlouho v tomto tempu dokážeme zásobovat všechna místa – naše běžné odběratelské organizace, i navýšenou poptávku, která souvisí s uprchlickou krizí,“ uvedla Dana Růžičková z potravinové banky Central.

I ona si myslí, že bez větší pomoci budou sklady brzy prázdné. „Nikdy jsme nevydávali tempem, kterým vydáváme teď. Něco tam ještě je, ale vystačí to maximálně na 14 dní,“ dodala.

„Vlna pomoci postupně opadává, největší byla první dva týdny. Teď skončily sbírky, které byly například ve firmách. Každý týden jsme vyhlásili čas, kdy jsme dary přijímali. Už minulý týden to bylo slabší, tento týden víme jen o dvou dárcích, kteří přijedou něco darovat,“ uvedla Romana Sýkorová z potravinové banky v Brně.

Na jižní Moravě je okolo 120 organizací, se kterými má brněnská potravinová banka uzavřenou dohodu o spolupráci. Převážná většina z nich nyní ubytovává uprchlíky, potravinová pomoc tedy míří na tato místa. Za minulý týden z banky v Brně rozdali na pomoc Ukrajincům celkem 3041,4 kilogramu potravin.

V centru pomoci bylo zpočátku potravin dost, na rozdíl od jiných krajů do něj proto potravinová banka pomoc nedovážela. To se ale teď má měnit. „Plánujeme dodávat pečivo a čerstvé potraviny. Spolupráce by měla začít příští týden,“ uvedla Sýkorová.

Ačkoliv v současné době zásoby ve skladech ještě jsou, potraviny jsou potřeba i pro běžné odběratele bank. „Jsou to například mentálně a psychicky postižení klienti. Na ty nesmíme zapomínat i přes uprchlickou vlnu, kterou tady máme,“ upozornila Sýkorová.

Vzhledem k tomu, že jsme byli velmi bohatě zásobeni dary od producentů, obchodních řetězců, distributorů i veřejnosti, nějaké zásoby máme. Ale stále odebíráme ze skladů třikrát více potravin, než je standardní. Spočítali jsme, že tímhle tempem nám potraviny víceméně dojdou v horizontu tří týdnů.
Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank

Pomoc do potravinových bank i food boxů

V potravinové bance v Brně jsou aktuálně nejvíce potřeba masové konzervy, kompoty, káva, čaj, čokoláda, těstoviny, hotové omáčky na těstoviny ve skle, instantní polévky a potraviny pro děti. Poptávka je také po hygienických potřebách, jako jsou kartáčky, zubní pasty, sprchové gely, šampony, dámské hygienické vložky nebo dětské pleny.

Věci mohou dárci nosit přímo do potravinové banky nebo do takzvaných food boxů, sběrných míst umístěných v obchodních řetězcích Tesco.

Síť obchodů Tesco je jednou z mnoha, které s potravinovými bankami spolupracují. V březnu spustili na všech svých prodejnách i online sbírku, ve které veškeré dary svých zákazníků, vybrané do 25. března, zdvojnásobí.

Do pomoci běžencům se zapojily i další řetězce. Například v prodejnách Makro ve spolupráci s potravinovou bankou vznikla sbírka na začátku března. „Vybralo se 27,5 tuny zboží, z toho čtyři tuny hygienických potřeb,“ uvedla vedoucí komunikace Makro Romana Nýdrle.

Ve spolupráci s potravinovou bankou společnost také každý týden zasílá potraviny do centra pomoci v Kongresovém centru Praha. „Jde především o ovoce, kávu, čaj, sýry, uzeniny, instantní polévky či hotové bagety,“ upřesnila Nýdrle.

Reklama

Doporučované