Hlavní obsah

Vltava v Českém Krumlově zůstává na druhém stupni povodňové aktivity

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Velká voda Český Krumlov.

Reklama

Hladina Vltavy v Českém Krumlově od středy kolísá mezi druhým a třetím povodňovým stupněm. Výkyvy jsou v několika centimetrech.

Článek

Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na druhém stupni povodňové aktivity. Její výška dnes ráno dosahovala 219 centimetrů. Hranice pro třetí povodňový stupeň je 220 centimetrů. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu. Kolem 220 centimetrů se bude hladina držet zřejmě ještě několik dní.

Situaci na řece ovlivňuje odtok z lipenské přehrady, kde se po tání sněhu a deštích v minulých dnech nahromadilo větší množství vody. Z nádrže odtéká už od středy 90 metrů krychlových za vteřinu. Do Lipna aktuálně přitéká 120 krychlových metrů za vteřinu. „Tento stav ještě nějakou dobu potrvá, ale řeka by měla stále zůstat v korytě,“ řekl ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

V Českém Krumlově řeka protéká centrem města a v její blízkosti stojí domy. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem.

Český Krumlov se proměnil v Benátky. Městem se žene velká voda

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí také ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. V Zátoni, která se nachází v blízkosti Českého Krumlova, je první stupeň povodňové aktivity.

Reklama

Související témata:

Doporučované