Hlavní obsah

Vzniká návrh na stažení potravin s HHC z trhu. Válek chce úplný zákaz

Foto: jindrichvoboril.cz

Odborník na drogovou problematiku, vládní koordinátor Jindřich Vobořil.

Reklama

Úplný zákaz by ale podle experta na drogovou problematiku Jindřicha Vobořila vedl k vyvinutí ještě silnějších látek. Cestu vidí v regulaci prodeje látky. Vláda o něm bude jednat ve středu.

Článek

Odbor národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) připravuje návrh vyhlášky pro případné stažení potravin s HHC z trhu. Vobořil to dnes řekl ČTK. Jako řešení problémů s výrobky s tímto kanabinolem vidí rychlé přijetí novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodulačních látek, která je nyní ve Sněmovně.

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, dá se vyrobit synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce však může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. Na rizikovost HHC v potravinách, jejichž prodej je legální, před dvěma týdny Vobořil upozorňoval.

Vobořil dnes uvedl, že jeho odbor spolu s potravinářskou inspekcí chystá návrh vyhlášky, díky níž by se daly potraviny s HHC stáhnout z trhu. „Není to dokonalé řešení, ale pro tuto chvíli je nejlepší,“ míní Vobořil. Podle něj by pak bylo potřeba důsledně kontrolovat, zda se opatření neobchází.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil současně před nedávnem prodejce vyzval k samovolnému stažení produktů s HHC pod pohrůžkou přísnější regulace.

„Dostali nabídku a mezitím se mi ozvali někteří výrobci, prodejci nebo dovozci a říkali: My jsme se sešli a většina z nás to nechce dělat, ale je tady malá skupina, která říká, že je jim to jedno, ať to zakážou, že už mají nový produkt a je to pro ně vlastně výhodné,“ řekl Seznam Zprávám Vobořil.

Co je HHC, jaké jsou účinky a rizika

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes novinářům v Třebíči řekl, že o možnostech kontroly by mohla ve středu jednat vláda a že SZPI zatím nemá nástroj k zamezení prodeje, protože látka nepatří mezi zakázané či nebezpečné. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob ČTK sdělil, že resort zvažuje zařazení HHC na seznam zakázaných látek i jiné opatření k zákazu prodeje.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odpoledne na síti X uvedl, že chce ve středu projednat ve vládě zařazení HHC na seznam návykových látek. „Můj cíl je jasný: přidat HHC na seznam návykových látek a tím fakticky zakázat jeho prodej. Nepochybuji, že vzhledem k situaci vláda můj návrh tentokrát podpoří,“ uvedl na síti.

Rozhovor s národním protidrogovým koordinátorem si můžete přečíst zde:

Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem pěti stovek sloučenin. S případným zařazením HHC na seznam zakázaných látek, což Ministerstvo zdravotnictví chtělo udělat už loni v červenci, koordinátor nesouhlasí. Poukazuje na zkušenosti z Francie. Po tamním zákazu některých látek se na trhu hned objevily další deriváty s ještě silnějším účinkem. „Je to nekonečný koloběh,“ podotkl Vobořil.

Experti na drogovou problematiku hodnotí psychomodulační látky, mezi které by pak měl patřit i kanabinol HHC, jako méně rizikové. Doporučují ale stanovit jasná pravidla kontroly a prodeje. Vobořil už dřív řekl, že by prodej mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Produkty by se nesměly prodávat dětem a mladým do 18 let. Zakázaná by byla reklama.

Reklama

Doporučované