Hlavní obsah

Za ceny nafty opozice Fialu tepe. Okolo cesty do Kyjeva jen opatrně našlapuje

Foto: Seznam Zprávy

Český premiér Petr Fiala na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

Evropa a koaliční politici Petru Fialovi za cestu na Ukrajinu tleskají. Opoziční politici zatím většinou mlčí, případně kolem mise jen zlehka našlapují.

Článek

Zatímco ještě před několika dny se poslanci hnutí ANO fotili u benzinek a tepali vládu za to, že neřeší rostoucí ceny pohonných hmot, včera účty většiny z nich na sociálních sítích utichly. Seznam Zprávy je proto oslovily s dotazem, jak hodnotí cestu premiéra Petra Fialy do válkou zmítaného Kyjeva.

Většina oslovených opozičních politiků ale na dotazy nereagovala. Z hnutí ANO odpověděla pouze předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, která oceňuje, že premiér na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským vyrazil.

„Přeju mu šťastnou cestu a hlavně to, aby jednání mělo hmatatelný dopad na Ukrajince a jejich boj za svobodu. Vláda bude od 1. července řídit Evropu, s čímž se pojí daleko více odpovědnosti,“ napsala Schillerová.

Poslanec ANO Jiří Mašek, který je členem bezpečnostního výboru, naopak cestu premiéra na ostřelovanou Ukrajinu hned první den zkritizoval. Doslova napsal, že je zděšen, neboť „cesta je bezprostředním rizikem dalšího rozšíření konfliktu v případě útoku na premiéry během návštěvy Ukrajiny“.

Schytal za to spoustu kritiky od svých fanoušků. Za svým názorem si však stál i dnes, když sdílel kritický příspěvek bývalé slovenské diplomatky Magdy Vašáryové.

„Z bezpečnostního hlediska cestu stále považuji za obrovské riziko a z diplomatického hlediska uvidíme. Snad se časem dozvíme, co se tam dojednalo. Zatím jsem viděl jen to, jak sedí nad mapou, a zaznamenal jsem jasné vyjádření podpory,“ uvedl ve středu na svém facebookovém profilu Mašek.

Jeho stranický kolega Patrik Nacher naopak napsal, že s výrokem Vašáryové nesouhlasí.

V hodnoceních opatrně našlapuje předseda SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí sice v počátku ruskou agresi odsoudilo, později však začalo vystupovat proti tomu, aby Česko dodávalo na Ukrajinu zbraně.

„Za nejdůležitější moment návštěvy této delegace považuji vyjádření člena delegace a polského vicepremiéra Jaroslava Kaczynského, který otevřeně mluvil, že po zahájení mírových rozhovorů bude na Ukrajině nějaká mezinárodní mírová mise. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje mírová jednání,“ uvedl Okamura.

Do Fialy a také do Evropské unie si v rozhovoru pro televizi Nova rýpnul i bývalý prezident Václav Klaus. „Je dobře, že se nic nestalo, protože kdyby se stalo, myslím, že by ty tři země byly zavlečeny do něčeho, co si asi nepřály,“ uvedl. Je podle něj symbolické, že se od celé akce trošku odtahuje Evropská unie, neboť kdyby šlo o akci EU, jeli by na Ukrajinu důležitější představitelé Unie.

Reklama

Doporučované