Hlavní obsah

Zastavte Putina, sláva Ukrajině, skandovali v Praze ruští odpůrci války

Foto: ČTK

Demonstrace Rusů na pražském náměstí Míru se zúčastnila i dívka jménem Alisa.

Reklama

aktualizováno •

Sobotní Praha patřila protestům proti ruské agresi na Ukrajině. Nejdříve aktivisté polili schody před ruskou ambasádou červenou barvou, poté se na náměstí Míru sešli ruští odpůrci války.

Článek

V centru Prahy se v sobotu odpoledne sešli Rusové žijící v České republice, kteří se rozhodli veřejně vyjádřit nesouhlas s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu a prezidentem Vladimirem Putinem. Protestu se podle policie zúčastnilo asi 3000 lidí. Sešli se hodinu po poledni na náměstí Míru, odkud se vydali průvodem přes Václavské na Staroměstské náměstí. Akce, kterou pod názvem Rusové proti Putinovi pořádá Pražský ruský protiválečný výbor, se obešla bez problémů.

„Nesouhlasíme s válkou. Proto jsme tu. A moc dobře víme, že se jen tak nepodíváme domů, i kvůli tomu, že jsme tady,“ vysvětlila svoji účast na demonstraci mladá Ruska Alexandra.

Další Putinova odpůrkyně ví, že kvůli svým politickým názorům by v současném Rusku skončila špatně: „Angažovala jsem se i v opozičních protestech na podporu Navalného. Pracovala jsem pro Člověka v tísni. Nesmím se vrátit domů, protože bych šla okamžitě do vězení,“ říká Jekatěrina.

Cestou účastníci pochodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svobodné nebo Sláva Ukrajině. Účastníci protestu si přinesli také transparenty poukazující na to, že proti Putinovi stojí Rusové nejen v Moskvě či Petrohradě, ale i na Dálném východě či na Urale. Někteří mají s sebou cedule v ruštině, češtině i angličtině odsuzující ruský útok na sousední zemi.

„Rodiče i prarodiče máme v Rusku. Bojí se. I my se o ně bojíme. Nepodporují válku a vraždění Ukrajinců. S rodiči se možná ještě uvidíme někde v cizině, kam ještě mohou přiletět. Ale prarodiče už asi nikdy neuvidíme,“ obává se žena, která se představila jako Alena.

Na shromáždění vlály hlavně bílo-modro-bílé vlajky symbolizující ruské protesty proti válce, nechyběly ani vlajky Evropské unie, Česka či Ukrajiny. Na shromáždění dohlíželi policisté, nemuseli ale řešit žádný incident. Na Staroměstském náměstí byly na programu projevy řečníků. Byli mezi nimi například Alexandr Morozov, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, či ruský básník žijící v Berlíně Alexandr Delfinov.

Pořadatelé svolali protest přes facebook. Uvedli, že i Rusové, kteří žijí v České republice, musí veřejně ukázat, že se jednoznačně staví proti válce. „Jsme s Českem, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ napsali.

„Vůbec nás nepřekvapilo, že dneska přišlo tolik lidí. Neznáme nikoho v našem okolí, kdo by válku podporoval. Ani doma v Rusku. Podle mě je to více na sociálních sítích než ve skutečnosti,“ řekl Rus s českou přezdívkou Lukáš.

Na závěr protestu zazněla česká hymna.

Reklama

Doporučované