Hlavní obsah

Zástupci Prahy podepsali smlouvu za miliardu na Vltavskou filharmonii

Foto: IPR

Návrh budovy Vltavské filharmonie od dánského studia Bjarke Ingels Group.

Reklama

Smlouvu na vypracování dokumentace k nové budově filharmonie podepsali zástupci Prahy a architektonického studia. Prahu vyjde na 1,02 miliardy korun bez DPH. Architekti teď budou mít devět měsíců na finální dopracování studie.

Článek

V nové budově u metra Vltavská má v budoucnu sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Filharmonie se má podle představ zástupců města stát kulturním centrem, které kromě vážné hudby nabídne i kavárny, restaurace, městský park nebo přístup k řece.

Dánské studio Bjarke Ingels Group uspělo v mezinárodní architektonické soutěži, kterou Praha uspořádala. Po dopracování architektonické studie architekti vypracují projektovou dokumentaci pro získání územního a stavebního povolení.

Cenu zpracování projektu původně město odhadovalo na zhruba tři čtvrtě miliardy korun, zvýšení je podle vedoucího projektového týmu filharmonie Martina Krupauera dáno rozšířením návrhu i na okolí budovy.

Od příštího pondělí do 26. října se budou Pražané moci k podobě připravované stavby vyjádřit v kontejneru, který bude umístěn na Strossmayerově náměstí. 2. listopadu se bude v Centru architektury a městského plánování konat veřejné setkání a diskuze s projektanty.

Magistrát podle dřívějších informací usiluje o spolufinancování stavby státem a zapojení soukromých investorů. Náměstek primátora Petr Hlaváček dnes uvedl, že na přelomu letošního a příštího roku by město mohlo představit mechanismu získávání soukromých peněz. Mohly by podle něj vzniknout dva fondy, jeden pro drobnější a druhý pro velké investory.

„Registrujeme poměrně velký zájem,“ dodal náměstek. Doplnil, že financování chce magistrát rozdělit na třetiny mezi město, stát a soukromý sektor.

Vltavská filharmonie má mít tři sály - koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob. Výstavba nového kulturního centra je součástí proměny lokality Bubny-Zátory, kde se plánuje vznik čtvrti až pro 25 000 lidí.

Náklady na stavbu by podle červnového odhadu měly vyjít na 9,4 miliardy korun. Stavět se podle plánu města má od roku 2027 a hotovo má pak být o pět let později.

Reklama

Doporučované