Hlavní obsah

Zchátralý most zůstane nad D1 u Jihlavy do dubna. Bourání zhatilo počasí

Foto: Profimedia.cz

Most nad dálnicí D1 u Řehořova na Jihlavsku se rozpadá.

Reklama

Demolice zchátralého nadjezdu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku byla kvůli počasí odložena na druhou polovinu dubna. Nehrozí, že by z něj něco odpadávalo na vozovku, ujišťuje ŘSD.

Článek

Bourání zchátralého nadjezdu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku odložilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli počasí na duben. Podle původního předpokladu měla demolice začít v druhé polovině tohoto měsíce. Na stanovených objízdných trasách by nyní mohla mít technika údržby problémy ošetřit vozovky. ČTK to v úterý řekl Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj.

„Akci jsme se proto rozhodli přesunout,“ uvedl Veselý. Nadjezd je už delší dobu uzavřený, nesmí se přes něj jezdit ani chodit. „Žádáme všechny, aby respektovali značení, které u toho nadjezdu je,“ apeloval mluvčí. Stav přemostění se podle běj monitoruje a nehrozí, že by z něj teď mělo něco odpadávat na vozovku.

K vlastnictví mostu z roku 1979 se nikdo nehlásí, majitele neurčil ani soud. Jeho odstranění loni nařídilo Ministerstvo dopravy. Ředitelství dříve uvedlo, že kvůli bourání bude D1 jednu noc o víkendu uzavřená. Demolice nadjezdu bude stát 2,45 milionu korun bez DPH, provede ji společnost Mrozek. O výběru firmy informovalo ŘSD na začátku letoška.

Most překlenuje dálnici přibližně na jejím 127. kilometru. Umožňoval především přejezd zemědělské techniky z Řehořova na pole, která jsou na opačné straně D1. „Na základě provedeného diagnostického průzkumu v roce 2022 je mostní objekt zařazen k demolici z důvodu špatného technického stavu,“ uvedl Veselý v dřívější zprávě.

Náhradu za toto přemostění ředitelství podle listopadového vyjádření mluvčího ŘSD Jana Rýdla stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci, uvedl. Ves Řehořov spadá pod městys Kamenice asi s 1900 obyvateli.

Reklama

Související témata:

Doporučované