Hlavní obsah

12 tisíc sester odejde ze zdravotnictví. Je poslední šance s tím něco udělat

Foto: Seznam Zprávy

Zdravotní sestry stárnou a českému zdravotnictví budou do budoucna chybět.

Reklama

Během několika let české nemocnice přijdou o téměř 12 tisíc všeobecných zdravotních sester, protože odejdou do důchodu. Jejich průměrný věk je teď 47 let.

Článek

Už nyní chybí v českém zdravotnictví asi dva tisíce všeobecných sester. Velmi silné ročníky ale do budoucna odejdou do důchodu, a tak se tlak na dostupnost péče ještě zvýší.

„Máme sedm až 10 let čas, abychom předešli nárazu do zdi,“ předestírá ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, že v tomto horizontu je nutné najít řešení a provést ho.

Během následující dekády totiž ze zdravotnictví nutně odejde do důchodu 14 procent všeobecných sester. V absolutních číslech je to téměř 12 tisíc z nich. To jsou sestry, kterým je momentálně přes 60 let a stále ve zdravotnictví pracují. Mimochodem téměř 1600 sestrám je přes 70 let.

Data má nově k dispozici Ústav zdravotnických informací a statistiky, a to díky informacím poskytovaným od zdravotních pojišťoven.

Nejde jen o vzdělávání nových uchazečů, a hlavně tedy uchazeček, ale i o restrukturalizaci péče. Momentálně se totiž nedostatek sester dohání přesčasy. Z dat to vychází téměř přesně.

V akutní, následné a dlouhodobé péči chybí už teď 1728 úvazků na hlavní pracovní poměr, aby byl zabezpečen provoz všech oddělení ve standardní podobě. Díky přesčasům se ale podaří nashromáždit dokonce 2383 dalších úvazků.

Sestry odešly, nebo ani nenastoupily

Podle zdravotnických odborů nejde pouze o nalákání nových sil do zdravotnictví, ale také o dostatečné zabezpečení pracovních i finančních podmínek. Spousta sester totiž ze zdravotnictví právě kvůli tomu odešla, a přitom příslušné vzdělání k výkonu profese mají.

„Většina sester přijde do nemocnic, zjistí, za jakých podmínek mají pracovat, a tak se otočí a jsou pryč,“ vysvětluje, že na sestry jsou kladeny vysoké pracovní nároky za nedostatečné finanční ohodnocení, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Na dnešním setkání odborů k budoucnosti českého zdravotnictví k tomu uváděla čísla z roku 2019. Podle něho skutečně pracovalo v oboru jen 30 procent absolventek zdravotních škol.

Z pohledu věkového složení je situace nejhorší v Karlovarském kraji. Každá pátá sestra je tady starší 60 let. Podobně je na tom ještě Ústecký kraj, kde jde o 17 procent sester.

Z pohledu jednotlivých odborností je nejohroženější péče v sociálních službách. Tady je napříč republikou pětině zdravotních sester minimálně 60 let. Největší podíl jich je v Praze, a to dokonce 26,5 procenta.

A nakonec ještě jedno alarmující číslo. Za posledních deset let odešlo z akutní lůžkové péče bez náhrady asi tisíc sester. K tomu dalších šest stovek z ostatní lůžkové péče. Aktuálně je tak v Česku asi 83 tisíc zdravotních sester.

Reklama

Doporučované