Hlavní obsah

Policie obvinila první lidi za glorifikaci Ruska, stíhá i dezinformátora

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Některé z obviněných zadržela policie v podnapilém stavu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Za hajlování, vykřikování nacistických pozdravů nebo za sprejování proruských hesel na fasádu domu v centru Prahy mohou obvinění skončit až na tři roky ve vězení.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uplynuly tři týdny a policie už prošetřuje stovky podnětů na lidi, kteří agresi prezidenta Vladimira Putina schvalují.

Policejní statistiky uvádějí, že nejméně v šesti případech už bylo zahájeno trestní stíhání. Mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík pak uvedl, že k úternímu ránu policie prošetřovala dalších 85 podezření na trestné činy.

Škála prohřešků souvisejících s ruskou agresí na Ukrajině je přitom široká. A nejde jen o nenávistné komentáře na sítích. Nejčastěji se mezi prošetřovanými věcmi objevují případy sprejování proruských hesel na budovy, ale i šíření poplašných zpráv, hanobení rasy, vydírání nebo podvodů.

V případech slovní podpory invaze ruských vojsk už kriminalisté zahájili trestní řízení ve více než dvou desítkách případů.

„Podobají se jen v tom, že schvalují ruskou agresi nebo glorifikují agresivní postup a vraždění lidí na území Ukrajiny. Anebo obecně glorifikují postup Ruska v této věci,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Moravčík.

Jedním z šesti obviněných je čtyřiatřicetiletý cizinec, který na začátku března ohrožoval v Plzni dva lidi. Jejich diskuzi o válce na Ukrajině obviněný muž uslyšel a začal jim nadávat. „Provolával násilné komentáře proti Ukrajině, hajloval a křičel: Heil Hitler,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí plzeňské policie Pavla Burešová.

Když policie muže zadržela, zjistila, že je opilý. „Bylo mu naměřeno 2,84 promile alkoholu v krvi,“ dodala mluvčí.

Obvinění si zadržený vyslechl den poté. Kriminalisté jeho chování klasifikovali jako výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a dále jako projevování sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Trestní sazba za tyto činy činí až tři roky vězení.

Téměř identický případ jako v Plzni vyšetřují také policisté v Uherském Hradišti. Mluvčí tamní policie Milena Šabatová uvedla, že obviněný padesátiletý muž v opilosti nadával na Českou republiku a její kroky ke konfliktu na Ukrajině.

Sprejování v centru Prahy

Dalšího z těch, kdo veřejně vyjadřují podporu ruské okupaci, pak obvinila pražská policie.

Jde o šestadvacetiletého muže, který už třetí den po začátku konfliktu nasprejoval několik nápisů v centru hlavního města na fasádu historického domu v ulici Karolíny Světlé.

„Jsou to hanlivé výrazy napsané v angličtině, víc to přibližovat nebudu,“ řekl pro server Seznam Zprávy pražský policejní mluvčí Jan Rybanský. Pouze upřesnil, že své dílo vyvedl obviněný ve velikosti několika desítek centimetrů.

Mladíkovi navíc přitížilo, že poničená budova patří mezi památky. Hrozí mu tak až tři roky vězení.

Do Prahy spadá i případ dalšího obviněného, o kterém v minulých dnech informoval mluvčí Městského zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Jeho prohřešek byl tak vážný, že ho nakonec začala vyšetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu. Konkrétně ho viní z „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia“.

V jednom z komentářů například nabádal, aby lidé na Slovensku fotili polohu jednotek NATO a pomohli tak ruským vojákům v postupu. Šířil také zprávy dezinformačních webů.

Podle zjištění serveru Seznam Zprávy se tak stal prvním dezinformátorem, kterého policie začala stíhat.

„V předložené věci byla zvláštní pozornost věnována otázce svobody projevu a jeho limitům. Z pohledu orgánů činných v trestním řízení v této konkrétní věci byly však tyto meze výrazně překročeny a škodlivost protiprávního jednání je natolik vysoká, že je namístě zabývat se jím v rovině trestního práva,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kromě čtyř uvedených policisté podle mluvčího Moravčíka obvinili i dvě osoby z Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Jak napovídají trestné činy, ze kterých je policie podezřívá, forma jejich podpory ruské agrese se různila. Policisté jejich činy klasifikují jako násilí proti skupině obyvatel, podněcování k nenávisti nebo schvalování trestného činu.

Reklama

Doporučované