Hlavní obsah

„Krajně neetické,“ reaguje ministerstvo. Část peněz z dávek jako odměna pro advokáta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poradenství s příspěvky na bydlení vzbudilo ostrou reakci. Ministerstvo se obrátilo na advokátní komoru.

Reklama

Pomůžeme s žádostí o příspěvek na bydlení, ovšem část z dávky bude naše odměna. Proti službě, kterou nabízel pražský advokát, se ostře ohradilo Ministerstvo práce i organizace Člověk v tísni.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

S vyplněním a zpracováním žádosti o příspěvek na bydlení vám pomůžeme. Zájemci o poradenství předem nic neplatí, ovšem následně se budou muset podělit o samotnou dávku.

Pokud by žadatel získal od státu příspěvek v rozmezí 1500 až 5000 korun, 1000 korun měsíčně by šlo jako odměna advokátovi.

Člověk v tísni: Nový byznys s chudobou

U pěti až 10 tisíc korun pak dva tisíce korun, a deseti až patnácti tisíc korun by šly jako odměna tři tisíce korun.

Za nápadem a službou Dostupný příspěvek stojí advokát Jan Varhaník. Den poté, co jej kvůli kontroverzní praxi kontaktovala redakce Seznam Zpráv, svůj projekt pozastavil.

„Je to, jak píšu na stránkách. Vyhodnocujeme to. Služba měla lidem pomáhat,“ uvedl poté. Mluví o tom, že myšlenkou bylo pomáhat lidem s žádostí o příspěvek.

„Bohužel tam hrozí, že to může být chápané i jiným způsobem. Velmi mě to mrzí,“ řekl advokát redaktorovi.

Foto: Seznam Zprávy

Služba Dostupné příspěvky pozastavila činnost.

Ostře se proti takto postavené službě ohradilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale i organizace Člověk v tísni, která advokátův obchodní model označila za „nový byznys s chudobou“.

Žádný platící klient

Jak přesně by měla probíhat vyplácení odměny z přiznaného příspěvku na bydlení, advokát Jan Varhaník popsat nechtěl.

„Moc se k tomu vyjadřovat nechci, jestli máte na mysli vnitřní procesy nebo byznys plány,“ uvedl, když stránky s jeho službou ještě fungovaly. Odkazoval přitom na obchodní podmínky.

18 tisíc korun jako příspěvek na bydlení? Pozor past

Úřad práce varuje veřejnost před podvodnými telefonáty a SMS zprávami, které se začaly hromadně šířit Českem.

Jde o automaticky generované hovory týkající se údajného schválení příspěvku na bydlení ve výši 18 000 korun.

Advokát ale doplnil, že zatím nemá jediného klienta, se kterým žádost úspěšně dokončil a měsíčně mu platil.

„Je to v zárodku. Zrovna mi volal pán, že to je hrozně fajn. Zatím máme pozitivní reakce,“ reagoval na dotaz, jestli vnímá kontroverzi ohledně svého projektu.

Podle něj je žádost o příspěvek na bydlení složitá. „Ani pro mě jako advokáta to nebylo úplně jednoduché nastudovat, takže moje služba má smysl a význam,“ obhajoval svoji myšlenku.

Měsíční odměnu pak vnímá jako běžný model odměny z úspěchu. „Pro někoho může být lepší platit měsíčně,“ řekl Varhaník. Službu přirovnal k sepsání žaloby, kterou si mohou lidé sepsat sami, nebo se obrátit na profesionála.

Krajně neetické, reaguje ministerstvo

Ministerstvo práce a sociálních věcí má naopak službu za velmi problematickou a krajně neetickou.

„Web z povahy věcí cílí na sociálně znevýhodněné jednotlivce a rodiny, pro které představuje příspěvek na bydlení často velmi výraznou pomoc s pokrytím nákladů. To je hlavním a jediným účelem toho příspěvku. Principiálně tedy rozhodně nemá sloužit – byť třeba jen zčásti – k uhrazení provize či odměny nějakému zprostředkovateli,“ uvádí Jakub Augusta, mluvčí Ministerstva práce.

Foto: Seznam Zprávy

Odměna podle obchodních podmínek za zprostředkování příspěvku na bydlení.

Zdůrazňuje, že z pohledu ministerstva neexistuje jediný důvod, proč by měl někdo podobnou službu využívat. S podáním a administraci není spojen žádný správný poplatek, a pokud někdo potřebuje pomoc s vyřízením, může se obrátit na Úřad práce ČR, který poskytuje potřebnou asistenci.

Podobně i Člověk v tísni zmiňuje, že existuje celé spektrum služeb, které jsou placené z veřejných rozpočtů a poskytují obdobné poradenství pro klienty bezplatně, a to v rámci krajských sítí a služeb s celorepublikovou působností.

Žádost lze také vyřídit online přes ministerský portál Jenda.

„S ohledem na všechny tyto skutečnosti Ministerstvo práce a sociálních věcí přistoupilo ke konkrétním krokům, a minulý týden ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dopisem oslovil Českou advokátní komoru s podnětem k prošetření jednání advokáta, který stojí za webem. Dopis byl odeslán také přímo jemu,“ konstatuje Augusta.

Samotný advokát přijetí dopisu nepotvrdil.

Reklama

Doporučované