Hlavní obsah

Žádáte o příspěvek na bydlení? Tady je podrobný návod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vláda do konce roku výrazně zvýšila cenový strop uznatelných nákladů na bydlení (ilustrační snímek).

Reklama

Vláda ubezpečuje, že nenechá občany v souvislosti se zvyšujícími se cenami energií padnout. Pomocí má být i příspěvek na bydlení. Složitou žádost se ministerstvo snažilo zjednodušit a od léta je možné žádat on-line.

Článek

Jde o jeden z hlavních nástrojů současné vlády, jak cíleně pomáhat lidem zvládnout energetickou krizi. Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) velmi často veřejně nabádají, aby si lidé zažádali o příspěvek na bydlení.

Státní dávka, která měla dříve pověst, že se o ni velmi komplikovaně žádá a dokládá se řada dokumentů, se postupně mění. Klíčová změna proběhla od července: není nutné dokládat příjmy a výdaje každé čtvrtletí a každý rok znovu žádat a stejně tak k žádosti není nutné přikládat originály dokumentů, postačí i snímek pořízený například z mobilního telefonu.

Ministerstvu práce a sociálních věcí to umožnilo spustit on-line žádost o příspěvek.

Jak na on-line žádost

Prvním krokem on-line komunikace s úřadem je ověření elektronické identity, podobně jako u dávek zaměřených na podporu válečných uprchlíků a domácností, které se jich ujaly. Jednodušeji řečeno – podobně jako když jdete na úřad a musíte předložit občanský průkaz, je nutné i v on-line komunikaci ověřit, že jde skutečně o vás.

„Potřebujeme stoprocentně vědět, že jste to vy. Jakmile budete chtít tento kanál použít, musíte mít elektronickou Identitu občana,“ vysvětluje Karel Trpkoš, náměstek ministra práce, odpovídající za informační technologie.

Možností, jak získat elektronickou identitu, je několik – od kódu na CzechPointu přes eObčanku po Bankovní identitu, tedy službu, kdy se lidé na úřad přihlásí prostřednictvím svého bankovního účtu. Tuto možnost aktuálně nabízí sedm bankovních domů: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Moneta Money Bank a Raiffeisenbank.

„Očekáváme, že Bankovní identita bude asi nejrozšířenější prostředek, který budou žadatelé využívat,“ říká náměstek Trpkoš.

Následuje vyplnění kontaktních informací: telefon a e-mail. Právě na ten se po úspěšné žádosti pošle potvrzení.

Ve formuláři je poté potřeba zakliknout, za které měsíce o příspěvek na bydlení žádáte, za jakou nemovitost, a dále je potřeba uvést náklady na bydlení. Například zálohy na energie se budou moci prokázat třemi platbami z elektronického bankovnictví.

Příjmy se v první fázi zakliknou podle druhu, následně i rozepíšou a doloží kopií dokumentu.

Nutné dokumenty – například náklady na bydlení, náklady na energie, výplatní páska prokazující příjmy či potvrzení o studiu u dětí – postačí, jak už je výše uvedeno, nafotit. Formulář akceptuje dokumenty ve formátu PDF, ale i JPG a PNG.

Složitější je nutnost uvést i další osoby ve společné domácnosti. Zde je nutné například doložit potvrzení o studiu u dětí a u některých osob vyplnit a ofotit dokument, ve kterém informace stvrzují.

Závěrem je třeba vyplnit, jakou formou má být dávka vyplacena, dále podepsat prohlášení, že jsou údaje pravdivé, a udělit souhlas s uchováním osobních údajů.

Kdy a na co mají žadatelé nárok?

Příspěvek na bydlení můžete od státu žádat, pokud splníte dvě podmínky. První je celkem prostá, druhá pak komplikovanější, protože se snaží postihnout širokou škálu životních situací s bydlením.

Základní podmínka zní: náklady na bydlení přesahují 30 procent čistých příjmů domácnosti, tedy lidí žijících pospolu.

Jinak řečeno: stát pomáhá s placením nákladů nad 30 procent příjmů domácnosti.

A teď druhá, komplikovanější podmínka: do výsledné výše dávky zásadně zasahuje takzvaný „normativ“. Jde o státem stanovený strop nákladů na bydlení, které žadatelům stát uznává.

Stručně řečeno jde o ochranu před tím, aby dávku nezneužívali spekulanti s bydlením pro chudé, kteří uměle navýší cenu bydlení, aby získali víc na příspěvku od státu. Případně aby to nezneužívali lidé, kteří sice mají vysoké výdaje za domácnost, ale jen proto, že si užívají z pohledu státu přepychové bydlení.

Normativ se přitom liší podle počtu lidí v domácnosti (jeden až čtyři a více lidí), podle velikosti města či obce (od sídla do 70 tisíc obyvatel až po Prahu a Brno), ale i podle toho, jestli je domácnost ve vlastní nemovitosti, nebo platí nájem. Stejně tak jsou i normativy nákladů na pevná paliva.

Pokud bydlíte ve vlastním či družstevním, v roce 2023 platí tyto normativy:

Počet osob v rodiněMěsíční náklady na bydlení
Jedna nebo dvě10 932 Kč
Tři13 561 Kč
Čtyři a více16 368 Kč

Pokud bydlíte v nájmu a podnájmu, v roce 2023 platí tyto normativy:

Počet osob v rodiněPraha a BrnoObce s alespoň 70 tisíci obyvatelObce pod 70 tisíc obyvatel
Jedna nebo dvě18 129 Kč15 597 Kč15 137 Kč
Tři 20 812 Kč17 500 Kč16 899 Kč
Čtyři a více 24 995 Kč21 002 Kč20 277 Kč

Zdroj: MPSV

Orientační kalkulačku, která umí započítat i normativy a vypočítat odhadovanou výši podpory, najdete na stránkách ministerstva práce.

Kde a jak žádat o pomoc v těžké situaci

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci tyto státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Reklama

Doporučované