Hlavní obsah

Aktivista si ze stánku před vládou vybudoval „kemp“. Nikdo neví, co s ním

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ondřej Thor se snaží kempováním naproti Úřadu vlády dosáhnout její demise už od jara loňského roku.

Reklama

Ve veřejném prostoru přibývá kritiky vůči údajnému petičnímu stánku, ve kterém už od loňského jara kempuje aktivista, který se tam domáhá demise vlády Petra Fialy.

Článek

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nedávno petiční stánek rozložený před Úřadem vlády nazval „smrdutým obydlím“ a označil ho za křiklavý příklad veřejné bezmoci. Původní jeden stánek se v uplynulých týdnech rozrostl do podoby dvou uzavřených stanů, které doplňuje mobilní toaleta. Ondřej Thor, který je iniciátorem akce, se snaží domoci rezignace kabinetu premiéra Petra Fialy.

Podle policie však v tuto chvíli už nejde o petiční stánek, ale o oznámené shromáždění. Na to se pohlíží podle zákona o právu shromažďovacím.

Uzavřené ležení si tak mezi sebou všichni dále přehazují jako horký brambor. Policisté redakci odkázali na magistrát, jeho mluvčí pak hned dvakrát odkázal redaktorku na vládu a Ministerstvo vnitra. Pražský magistrát odkázal i na tiskovou zprávu z loňského léta, která prý stále platí. V ní uvedl, že petiční stánek splňuje náležitosti dle zákona.

Rozespalý a mírně zmatený aktivista

Petičních archů, které by podle zákona o právu petičním měly být vystaveny na veřejně přístupném místě, se případní zájemci o podpis musejí dlouho domáhat, jak si přímo na místě tento týden ověřili reportéři Seznam Zpráv.

Na místo jsme vyrazili poté, co skupina aktivistů, kteří si říkají Illumicati, tento týden natočila video, ve kterém se snažila domáhat petičního práva ve stánku, ale z uzavřeného ležení se jim dostalo jen nadávek.

Na část autobusového parkoviště proti Úřadu vlády dorazíme ve čtvrtek kolem 11. hodiny dopoledne. „Dobrý den, je možné tady podepsat petici?“ zkoušíme se dostatečně hlasitě dobývat petičního práva před uzavřenými stánky. Podaří se nám to až zhruba za 10 minut, kdy z jednoho z nich vylézá očividně rozespalý Ondřej Thor, který před vládou už zhruba tři čtvrtě roku kempuje.

„A kterou petici chcete podepsat?“ zeptá se bezelstně. Když řekneme, že nás zajímá ta, kvůli které před úřadem kempuje, zmizí na několik minut v útrobách bivaku a hledá správný arch.

Nakonec vyleze s papírem, na kterém je jedenáct podpisů. To jsou všechny, co za skoro tři čtvrtě roku nasbíral? „Přesné číslo si nepamatuju, je u mě na facebooku,“ vysvětlí.

Obsah petice, který by měl být na stánku dostupný, si prý můžeme přečíst v záhlaví podpisového archu: „Demise vlády.“ Víc vysvětlujícího textu s odůvodněním k tomu nemá? „Každý má svůj vlastní důvod, proč chce demisi vlády,“ vysvětlí.

+1

Svůj petiční stánek prý chce mít před Úřadem vlády až do chvíle, kdy kabinet podá demisi. Na dotaz, kdy hodlá petici vyzývající vládu k tomuto kroku odevzdat úřadům, neodpovídá.

Seznam Zprávy se s dotazem, zda petiční stánek a způsob sběru podpisů vyhovuje zákonným předpisům, obrátily na policii, Magistrát hlavního města Prahy i radnici městské části Praha 1, pod kterou umístění stanového tábora spadá.

Od pražských policistů přišla nečekaná odpověď: „Už nejde o petiční stánek, ale o oznámené shromáždění. To bylo oznámeno Magistrátu hlavního města Prahy, který ho dále řeší,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Dodal, že loni na jaře, kdy stánek před vládou vznikl, policisté několikrát magistrátu oznamovali, že nesplňuje podmínky pro petiční stánek.

Změnu účelu potvrdil i mluvčí magistrátu Vít Hofman, podle něj organizátor nad rámec petičního stánku oznámil také veřejné shromáždění.

„Tato shromáždění jsou zakotvena v Listině základních práv a svobod a jako taková se nepovolují, ale pouze oznamují,“ uvedl. Dodal, že pro jejich zakázání existuje jen několik málo důvodů. „Například časová a místní kolize s jiný shromážděním, nebo pokud je oznámený účel v rozporu se zákonem a například vybízí k násilí, rasové nesnášenlivosti a podobně,“ řekl Hofman.

Pokřikuje na politiky a novináře

Byť stanové ležení před vládou změnilo svůj účel, stánky jsou stále výrazně označeny jako „petiční stánek“, a to skoro ze všech stran. Podle petičního zákona u petičních stánků nesmí docházet k omezení provozu motorových a jiných vozidel a k rušení veřejného pořádku.

Minimálně dodržování druhého bodu je diskutabilní. I přesto, že teploty tento týden ještě klesaly pod nulu, se kolem stánků, zejména v místech s mobilní toaletou, line místy nesnesitelný zápach. V létě pak Thor před stanovištěm posedává se svými příznivci, kde popíjejí alkohol. Minimálně v jednom případě tam ze strany jeho příznivců došlo k fyzickému napadení aktivistky, která si s nimi přišla vyměňovat argumenty.

Thor také rád pravidelně pokřikuje na politiky a novináře, kteří před budovou Úřadu vlády pracují. Naposledy si novináři jeho invektivy vyslechli v úterý odpoledne, kdy před úřadem čekali na příjezd zástupců K5.

Jelikož je nyní stánek nahlášen i jako veřejné shromáždění, podle zákona o právu shromažďovacím by svolavatel měl dohlížet na pokojný průběh shromáždění. „Pokud docházelo k porušení zákona na místě v rámci shromáždění, může takové shromáždění rozpustit například i policie,“ uvedl k tomu mluvčí magistrátu Hofman. Jak ale dříve řekl mluvčí policie - shromáždění si řeší magistrát.

Seznam Zprávy poslaly dotazy i tiskové mluvčí městské části Praha 1, ta však prozatím neodpověděla.

Odprůrci v létě polili stánek hnojem

Za Ondřejem Thorem chodí do jeho ležení především příznivci, kteří mu nosí jídlo nebo nabité powerbanky. V srpnu ho ale navštívili i jeho odpůrci, kteří mu stánek polili hnojem.

Jedenatřicetiletý aktivista proti úřadu kempuje už od 17. května loňského roku. Stánek téměř neopouští, odchází jen v případech, kdy se v okolí konají jiné demonstrace, které chodí podpořit. Naposledy přišel, k jejich nelibosti, podpořit koncem loňského roku odboráře, kteří protestovali na Malostranském náměstí.

Žije prý z toho, co mu lidé do stánku přinesou. Osobní hygienu a nabíjení mobilu prý rovněž vykonává u lidí, se kterými se za dobu svého kempování seznámil.

Zatím tak nic nenasvědčuje tomu, že by rozrůstající se stanový tábor měl zmizet.

Reklama

Doporučované