Hlavní obsah

Babišova figurína ve vězení? Ctíme presumpci neviny, hájí se Milion chvilek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Imitace vězeňské cely, kterou Chvilkaři postavili před budovu Městského soudu ve Spálené ulici.

Reklama

Nadsázka. Tak představitelé spolku Milion chvilek obhajují svůj pondělní happening před soudem s expremiérem Andrejem Babišem. Za protestní akci ale na konto aktivistů zaznívala spíše kritika.

Článek

I politik má právo na nerušené soudní řízení, reagoval v pondělí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na happening uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Kritiku „chvilkaři“ sklidili i od europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL.

Aktivisté před budovu soudu, kde začalo jednání s expremiérem Andrejem Babišem (ANO), dovezli klec, která měla symbolizovat vězeňskou celu prezidenta Babiše.

Ministr Blažek na Twitteru vyzval soudce, aby soudili podle zákonné, nikoliv lidové či internetové spravedlnosti.

„Je to hyperbola, nadsázka, aby se ta informace dostala ven. Aktuálně je těžké vůbec upozornit na kauzy Andreje Babiše, protože jich má tolik, že už lidé moc nevnímají, co se vlastně děje a jestli něco udělal, nebo neudělal,“ reagovala pro Seznam Zprávy mluvčí spolku Hana Strašáková.

Cílem podle ní mělo být upozornit na bizarnost a potenciální hrozbu situace, kdy by v prezidentských volbách kandidoval „politik opředený tolika skandály“.

„Samozřejmě ctíme presumpci neviny i rozhodnutí soudu a uvidíme, jak to dopadne, ale člověku obtěžkanému tolika kauzami, který navíc rozděluje občanskou společnost a kope za své vlastní zájmy i proto, že je obžalovaný, nemůžeme věřit jeho činy a kroky,“ dodala.

Andrej Babiš zatím kandidaturu na prezidenta neoznámil, hodlá tak učinit až koncem října. Dlouhodobě je ale jedním z favorizovaných adeptů na prezidentský post.

Jak probíhal druhý den soudu

Sledovali jsme druhý den soudního procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem a Janou Mayerovou (Nagyovou). Obžalováni jsou z trestných činů kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Strážci morálky, nebo proti Babišovi?

Karel Komínek z Institutu politického marketingu soudí, že celá pondělní akce může působit jako vyvíjení tlaku na to, aby byl předseda hnutí ANO odsouzen.

„Happeningy musí být ze svém podstaty trochu přestřelené, musíte jít trochu na hranu, ale v tomto případě je otázkou, jestli se Milion chvilek nezprotivil své původní hodnotě,“ řekl Seznam Zprávám. „Protestovali přece tehdy kvůli tomu, že se báli o nezávislost justice,“ připomněl demonstrace proti ministryni spravedlnosti za ANO Marii Benešové.

Nabízí se podle něj otázka, jestli se chtějí orientovat pouze na bývalého premiéra. „Pokud chtějí být strážci morálky, měli by vnímat, že současná vláda měla za poslední půlrok takové množství různých kauz, ke kterým v Milionu chvilek zůstali poměrně chladní, že není zřejmé, proč neupozorňovali stejným způsobem na chyby v současné vládě, a proč teď tlačí na výsledek nezávislého justičního procesu,“ dodal.

Dvojí metr? „Ne, jen jiné prostředky.“

Milion chvilek pro demokracii kritizuje politické působení Andreje Babiše dlouhodobě. V roce 2019 dokonce spolek na demonstraci na Letenské pláni dostal na čtvrt milionu lidí, tedy nejvíce od revolučních shromáždění v roce 1989.

Mluvčí Strašáková tvrdí, že se hnutí vyjadřuje ke všem politickým kauzám. „Kauza Dozimetr byla komunální a politici z ní vyvozovali svou odpovědnost. Ale my musíme zvažovat, jaké používáme nástroje. Pořád jsme v situaci, kdy politici neunáší náš stát, kdy nemáme premiéra ve střetu zájmu, nebo obžalovaného, i proto volíme jiné prostředky,“ vysvětlovala, proč se v případě kauzy kolem pražského dopravního podniku neuchýlili k happeningu.

„Vláda s námi zatím komunikovala. Očekáváme, že bude i dál, ale pokud se tak stane, tak budeme třeba volit i další stupně toho, jak komunikovat navenek tohle,“ doplnila mluvčí.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

S vězeňskou klecí se Milion chvilek nyní chystá na turné po republice.

Reklama

Doporučované