Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo pokračuje. Babiše čeká další soud

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš u soudu

Reklama

aktualizováno •

Případ Čapí hnízdo, v němž byli v lednu nepravomocně zproštěni obžaloby z dotačního podvodu bývalý premiér Andrej Babiš a někdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová, bude mít další pokračování.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch se rozhodl podat odvolání proti prvoinstančnímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo. V ní na začátku ledna soudce Městského soudu v Praze Jan Šott zprostil viny Andreje Babiše a Janu Nagyovou.

Někdejší manažerka Agrofertu Nagyová byla obžalována v souvislosti s dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo z dotačního podvodu, bývalý premiér Babiš pak z napomáhání dotačnímu podvodu.

Jak potvrdily Seznam Zprávám zdroje z pražského městského státního zastupitelství, Šaroch ve středu podal takzvané blanketní odvolání. V něm nejsou uvedeny konkrétní důvody. Žalobce je doplní do 5. května, kdy přesně vysvětlí, proč odvolání podal.

„S ohledem na rozsah písemného vyhotovení rozsudku, jeho strukturu a složitost věci nyní státní zástupce doručený rozsudek podrobně studuje. Zabývá se jednotlivými právními úvahami soudu a následně zváží, jakou argumentaci užije a jaké konkrétní skutečnosti odvoláním napadne,“ potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Kauzu Čapí hnízdo následně dostane na stůl Vrchní soud v Praze.

Žalobce Šaroch oznámil rozhodnutí odvolat se proti rozsudku den před uplynutím lhůty, kterou na vyjádření ze zákona má. Čas mu začal běžet poté, co minulý týden soudce Jan Šott dokončil a rozeslal písemné znění rozsudku. V něm na 107 stranách popsal, proč jsou podle něho Babiš s Nagyovou nevinní.

Že odvolání podá, předpokládal žalobce Šaroch podle mluvčího Cimbaly už poté, co letos v lednu vyhlásil soudce Šott nad Babišem a Nagyovou osvobozující verdikty. Definitivně se ale rozhodl až poté, co mu přišlo písemné znění rozsudku.

„I po obdržení opisu rozsudku část pochybností považujeme nadále za důvodnou a též s ohledem na dřívější právní závěry vyslovené Nejvyšším státním zastupitelstvím při zrušení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání, dospěl dozorový státní zástupce k závěru, že za dané situace nelze učinit jinak, než-li odvolání podat,“ popsal Cimbala.

Nagyová: Čekala jsem, že odvolání padne

Advokát Michael Bartončík, který Babiše zastupuje, už dříve uvedl, že neví o žádném důvodu, proč by obhajoba nebo státní zástupce měli v této kauze odvolání podat.

„Neznám žádný nový důkaz, který by bylo možno provést. Stávající důkazy dle mého názoru nalézací soud hodnotil velmi kriticky, a to z pohledu obhajoby i obžaloby. Vypořádal se bezezbytku se všemi právními i skutkovými okolnostmi důležitými pro rozhodnutí ve věci,“ uvedl Bartončík.

„Tudíž neshledávám v dané věci existenci jakýchkoliv odvolacích důvodů na straně obhajoby či obžaloby,“ doplnil.

Jana Nagyová pro Seznam Zprávy uvedla, že s ohledem na plány Andreje Babiše v politice a rozměry kauzy čekala, že se žalobce odvolá.

„V koutku duše jsem doufala, že to pan státní zástupce nepodá,  protože podle mého názoru, soudce Šott rozhodoval velice důkladně a prostor pro právní ani faktické pochybnosti žádné nenechal. A pan Šaroch to ví,“ napsala Nagyová.

„Odvolání pana státního zástupce vnímám, nicméně neznám důvody, proč tak činí. Pro mou klientku je to opětovné prodlužování traumatu, které si nezaslouží,“ uvedl advokát Josef Bartončík, který Nagyovou zastupuje.

V kauze obžaloba tvrdila, že Andrej Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 účelové vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová pak podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Podle soudce Šotta však bylo jednoznačně prokázáno, že o účelový krok nešlo. Dokládají to podle něho svědectví, v nichž bylo uvedeno, že obžalovaná Jana Nagyová začala dotaci řešit až po zmíněném převodu.

Doplnili jsme vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze a Jany Nagyové.

Reklama

Doporučované