Hlavní obsah

Bek: Vláda se bude v příštích 14 dnech zabývat navýšením rozpočtu školství

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek dnes jednal se školskými odbory.

Reklama

Vláda se bude v příštích dvou týdnech zabývat navýšením rozpočtu školství. O financích bude jasno na začátku února, řekl po jednání s odbory ministr školství Mikuláš Bek.

Článek

Vláda se bude v příštích dvou týdnech zabývat navýšením rozpočtu školství. O financích budou mít školy jasno na začátku února. Po dnešním setkání s odbory to novinářům řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj jeho resort dostane slíbené čtyři miliardy korun, o další sumě se jedná. Ministr dodal, že vládní koalice povede debatu o případném navýšení sumy peněz i pro další ministerstva. Zmínil vnitro či kulturu.

„Vláda se v následujících 14 dnech bude zabývat navýšením rozpočtové kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Povedeme také politickou debatu o doplnění rozpočtu některých resortů v dalších týdnech. Zatím nebudu říkat konkrétní částky, ale ta debata je poměrně pokročilá,“ uvedl Bek. Je přesvědčený, že „v prvním kroku“ se splní slib z loňského září o přidání čtyř miliard korun. „O dalším navýšení budeme dál jednat,“ řekl Bek.

Vládní politici budou debatovat o rozdělení neutracených peněz z minulého roku. Loňský rozpočet skončil se schodkem 288,5 miliardy korun. Předpokládal se deficit 295 miliard korun.

Podle ministra si po událostech na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde po střelbě zemřelo 14 lidí, žádá „nový pohled vlády“ také zajištění bezpečnosti. Posílit by se mohl rozpočet vnitra. Bek očekává, že se bude debatovat i o dalších financích pro kulturu.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozepisuje rozpočet pro školy na přelomu ledna a února. Začátkem příštího měsíce by tak měly mít jasno, s jakou sumou mohou počítat. Podle Beka resort připravil varianty. Původně se předpokládalo, že by se z rozpočtu hradilo o 17 000 nepedagogických pozic méně. „Redukce financí bude mnohem menší, nebude to víc než 8000 pozic. Finální výsledek se může změnit, může to být méně,“ podotkl ministr. Dodal, že do škol pak mohou mířit ještě i dodatečné prostředky.

Reklama

Doporučované