Hlavní obsah

Reagovala na cizí jméno, vysvětluje Bulovka jednu z příčin záměny pacientek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sledujte tiskovou konferenci vedení nemocnice.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vedení Fakultní nemocnice Bulovka svolalo tiskovou konferenci, na níž poprvé obšírněji vysvětlilo, jak došlo k tragickému pochybení. Zdravotníci zaměnili pacientky, kvůli čemuž jedna z nich přišla o dítě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fakultní nemocnice Bulovka i Ministerstvo zdravotnictví považují případ záměny pacientek, při němž jedna z žen nevědomky přišla o dítě v 16. týdnu těhotenství, za neomluvitelný. Na vině je prý selhání lidského faktoru, tedy zdravotnického personálu.

To dnes zopakoval ředitel nemocnice Jan Kvaček a potvrdil, že s právním zástupcem pacientky, která potratila, jednají o odškodnění.

„Na konci každého procesu je člověk. To, co se stalo zde, je, že došlo k lidské chybě. Nezafungovaly kontrolní mechanismy,“ zdůvodnil pochybení ředitel nemocnice.

Také přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán vysvětloval, že za událostí je lidské selhání. „Chybovat je normální a i v nemocničních procesech se to stát může,“ řekl s tím, že nebyla provedena správně identifikace žen ani následná kontrola.

Vysvětloval ale, že pacientka byla v nemocnici tři dny předtím, a to i s tlumočníkem. Informovali ji, že jde na odběr krve. V osudný den tam tedy nebyla poprvé.

„Pacientka byla oslovena jménem, reagovala na cizí jméno včetně pohledu na dokumentaci. Pak selhal druhý krok v její identifikaci. Více toho sdělovat nemohu,“ řekl Zikán s tím, že pacientka podepsala i dokument v češtině s identifikací jiné pacientky.

Pět zdravotníků bylo od počátku postaveno mimo službu. Čtyři se mohou vrátit, jeden bude pod odborným dohledem, jeden zůstane mimo službu a budou zvažovány další pracovněprávní kroky.

Podle médií byly obě zaměněné ženy cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna přišla na běžnou kontrolu v těhotenství, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu uvedl, že se na kontrolu nemocnice zaměřil ministerský odbor, pod který právě přímo řízené nemocnice spadají. Podle předběžných výsledků nedošlo k systémovému problému, ale spíš jde o nedodržení nastaveného postupu.

Reklama

Doporučované