Hlavní obsah

„Bydlím se 120letou osobou z Grónska.“ Za lži při sčítání lidu padnou pokuty

Foto: Scitani.cz

Za lhaní při sčítání lidu hrozí ze zákona sankce až 10 tisíc korun.

Reklama

Povinnost zúčastnit se loňského sčítání lidu nedodržely řádově stovky tisíc obyvatel Česka, podněty ovšem bude Český statistický úřad podávat zejména na lidi, kteří se sice průzkumu zúčastnili, ale v odpovědích záměrně klamali.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Zjevně nepravdivým odpovědím ve sčítání lidu za rok 2021, jako například, že člověk bydlí v garsonce, která má 150 metrů čtverečních, nebo že sdílí domácnost se 120letou osobou narozenou v Grónsku, se nyní chtějí statistici podrobně věnovat. Vypracují podněty příslušným městským úřadům nebo městským částem.

Reálně těmto lidem za lhaní hrozí ze zákona sankce až 10 tisíc korun.

Podle Roberta Šandy, ředitele odboru statistiky obyvatelstva Českého statistického úřadu, nejde o to, že by statistikům vadilo, že si lidé dělají legraci. Klamavé informace ovšem narušují proces zpracovávání výsledků a nutí statistiky k dalším kroků.

„Musíme vyvinout systém logických kontrol. Kdybychom si byli jistí, že nám to lidé vyplňují pravdivě, odpadne nám obrovské množství práce,“ dodává Šanda. Popisuje, že neodhalení těchto nepravdivých informací představuje riziko zkreslení celkového výsledku.

Statistici předpokládají, že to bude podobné jako v roce 2011, kdy byly uděleny nižší stovky pokut.
Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání lidu

Ředitel Šanda doplňuje, že například u rozměru garsonky navíc nejde o údaj, který by si mohli statistici dohledat sami – z registrů totiž nemají informace o velikostech bytů.

Potrestán bude jen zlomek lidí

Z odpovědí předsedy Českého statistického úřadu Marka Rojíčka, které padly během čtvrteční tiskové konference, vyplývá, že se nesečetly jednotky procent obyvatel České republiky.

„Mohlo to být z různých důvodů. Pohybuje se to ve standardech,“ dodal. Hlavním posláním sčítání lidu bylo získat data o obyvatelích, což se povedlo.

Procenta přitom znamenají stovky tisíc lidí, které se nesečetly, přestože jim za to podle zákona hrozí sankce až 10 tisíc korun.

Reálně ale podání úřadům bude Český statistický úřad posílat zejména na respondenty, kteří se sice zúčastnili, ale svými nepravdivými tvrzeními práci statistikům zkomplikovali.

„V průběhu prvního čtvrtletí budeme dávat podněty k demonstrativním způsobům záměrného nebo zjevně nepravdivého vyplňování,“ komentoval Rojíček. V zákoně o sčítání lidu se tak odkazuje na povinnost „přesným a úplným zápisem“ poskytnout údaje.

Podle mluvčí sčítání lidu Jolany Voldánové může jít o nižší stovky podání. „Statistici předpokládají, že to bude podobné jako v roce 2011, kdy byly uděleny nižší stovky pokut,“ uvedla Voldánová pro Seznam Zprávy.

Obecně byl však předseda Českého statistického úřadu s účastí spokojený. „Je potřeba zdůraznit, že to bylo první on-line sčítání v historii. A 85 procent obyvatel se sečetlo elektronicky. Zřejmě tomu napomohl covid. Lidé si zvykli na elektronickou formu komunikace,“ dodal Rojíček.

Reklama

Doporučované